NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

BiH zvanično podnijela zahtjev za izvoz crvenog mesa u EU

... | 14. Septembra 2018.
17:05
Kalesija Online

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH zvanično su od Evropske komisije zatražili upućivanje misije za odobrenje izvoza crvenog mesa (meso goveda, ovaca i koza) iz BiH u EU.

Inspektori Direktorata za zdravlje i hranu Evropske komisije u prethodnom periodu izvršili su planirane kontrole i uvjerili se da su stvoreni najvažniji preduslovi da se, nakon dobijanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krompira kao najosjetljivije vrste, Bosni i Hercegovini uskoro odobri i izvoz posljednje vrste mesa i proizvoda životinjskog porijekla.

Kako javlja Fena, Evropska komisija je prethodno odobrila tzv. Plan praćenja rezidua za “crveno meso” za Bosnu i Hercegovinu, a nadležni organi su u proteklom periodu realizovali brojne aktivnosti na poboljšanju sistema službenih kontrola u segmentu zdravlja životinja i proizvodnje hrane životinjskog porijekla.

– Uzimajući u obzir navedeno, kao i jak interes naših proizvođača mesa goveda, ovaca i koza za izvoz na tržište EU, pozivamo Vas da dođete i obavite misiju, u svrhu odobravanja izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine – navedeno je, između ostalog, u pismu upućenom Direktoratu za zdravlje i hranu EK, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: FENA

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika