NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Bosna i Hercegovina preuzima kontrolu nad svojim zračnim prostorom

... | 4. Decembra 2019.
18:37
Kalesija Online

Bosna i Hercegovina od noći sa srijede na četvrtak preuzima puni nadzor nad svojim zračnim prostorom i sama će kontrolirati gotovo cijeli saobraćaj aviona iznad svoje teritorije, što se od 1996. obavljalo uz pomoć područnih kontrola leta u Zagrebu i Beogradu, potvrdila je u srijedu Agencija za pružanje usluga u zračnom prometu (BHANSA), prenosi Hina.

Bosanskohercegovački kontrolori leta nadzor će preuzeti od svojih kolega u Hrvatskoj i Srbiji u noći između 4. i 5. decembra i od tog trenutka vodit će avione koji prelijeću teritoriju Bosne i Hercegovine i na visinama iznad 10.000 metara, odnosno u prostoru tzv. gornjeg neba.

Bosna i Hercegovina trenutno ima 60 osposobljenih kontrolora leta.

Od 1996, kad je po okončanju rata uspostavljen redovni zračni saobraćaj u Bosni i Hercegovini i kad su otvoreni međunarodni aviokoridori koji prolaze iznad te balkanske države, nadzor i upravljanje zračnim saobraćajem vodili su kontrolori iz glavnih gradova Srbije i Hrvatske jer u Bosni i Hercegovini nije bilo odgovarajućih kapaciteta ni potrebne opreme, ali ni dovoljno školovanih kadrova za te zadatke.

Važni prihodi državi

Tek je 2014. Bosna i Hercegovina preuzela nadzor nad tzv. donjim nebom, odnosno na visinama ispod 10.000 metara, a odsad će to činiti u cjelokupnom zračnom prostoru iznad svoje teritorije.

Kontrola nad zračnim prostorom donosi i važne prihode državi iznad koje lete avioni, a Bosna i Hercegovina je na važnom saobraćajnom čvorištu.

Procjenjuje se da iznad nje, koridorima na visinama iznad 10.000 metara, svakodnevno preleti približno 1.600 aviona, dok ih je na “donjem nebu” tek dvjestotinjak.

Naknade koje se godišnje za to prikupe iznose približno 15 miliona eura i najveći dio tog iznosa dosad je išao na račune kontrola leta u Zagrebu i Beogradu. Odsad će taj novac ostajati u Bosni i Hercegovini.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika