NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Bošnjakinje iz dijaspore uplatile lepine za postače

... | 16. Aprila 2021.
11:00
Kalesija Online

Mjesec je ramazan, mjesec posta, Božije milosti i kada se dobra djela višestruko nagrađuju. Važnost mubarek mjeseca je velika, a ljepotu istog sa drugim vjernicima željele su podijeliti i članice facebook grupe “Ramazanski iftari”. Administator grupe Džejlana Cokoja sa porodicom i prijateljima pokrenula je zanimljiv projekat, koji je podržan od strane članica grupe. Projekat uplaćenih lepina za postače se sprovodi u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

“Naš projekat kao i sve drugo došao je spontano. Mi nemamo nikad određeno šta ćemo da radimo, nego to samo od sebe nekako dođe. Projekat uplaćenih lepina po našim pekarama, radimo dugo godina, ali onako samoincijativno sa svojom porodicom i prijateljima. Ove godine zbog same situacije u našoj državi željeli smo pomoći na neki način našim socijalno ugroženom stanovništvu, te smo ovu akciju vodili samo 2 dana, a 2 dana imali smo prikupljanje brašna”, kazala je Cokoja za NEON Televiziju.

U toku akcije prikupljanja brašna za samo dva dana uspjeli su prikupiti 50 tona brašna. Zahvaljujući dobrim ljudima, pekarama, medžlisima, merhametima i humanitarnim organizacijama akcija je uspješno završena.

“Moram napomenuti da je ovaj projekat vođen na grupi Ramazanski iftari, ali isključivo su ga učinile Bošnjakinje iz dijaspore. Vodeći se da mi u Bosni svako za sebe može da učini dobro djelo tokom mjeseca Ramazana, okrenuli smo se našoj dijaspori koja je izdominirala. Također, imali smo na usluzi u našu firmu Dukat Jelah Tešanj, i stvarno velike pohvale za radnike ove firme, jer smo uspjeli iskordinirati sve u roku”, dodaje Cokoja.

Grupa “Ramazanski iftari” u kojoj članice razmijenjuju kulinarska umijeća i iskustva je bazirana na podršci domaćem proizvodu i na taj način doprinose našoj državi koliko mogu. Cilj svega je, kako kaže Cokoja, da se naš narod uveže na svim poljima, da jedni drugima pomažemo i da imamo oslonac jedni drugih.

“Ja se nadam, da će se napokon pokušati uvidjeti koliko je naš radnik u BIH potreban geste podrške. Kroz ovu akciju smo uvidjeli koliko su naše firme, mali privrednici spremni na saradnju i zaista su se maksimalno odazvali”.

Nadam se da će ovi projekti poslužiti i drugim ljudima kao primjer te da će idućeg Ramazana naše sve pekare dijeliti besplatne lepine tokom cijelog Ramazana, naglašava Cokoja, te dodaje da će u narednom periodu više se posvetiti potrebama demobilisanih boraca, te socijalno ugroženih.

Pekare gdje u kojima se djele somuni / Ramazanski iftari- dijaspora:

1. Konjević polje, Magistralni put odmah pored crkve- Nana Fate. 54 lepine na dan i tako cjeli Ramazan. 2. Ključ Pekara Egzon, u centru ispod Konzuma shopping centra. 20 lepina na dan i tako cjeli Ramazan. 3.Donji Vakuf Pekara “Morić i sinovi” na magistralnom putu između Oboraca i Donjeg Vakufa 40 lepina na dan, tako tokom cijelog Ramazana 4. Kakanj Pekara “Delibašić” , pekara se nalazi u gradu, u blizini Real centra, 66 lepina na dan, tako tokom cijelog Ramazana. 5. Živinice: Pekara Kenhajr; Bucik b.b. Zivinice. 50 lepina na dan i takom tokom cjelog Ramazana. 6. Mostar, Braće Čišića 13 Kod lutkarskog pozorista. 20 lepina na dan, tako tokom cjelog Ramazana. 7. Maglaj Pekara ” Elma” , Stari Grad kod Kursumlije džamije 40 lepina na dan, tako tokom cjelog Ramazana. 8. Jelah “ERISA PEK”- prije semafora na raskrsnici za skretanje za Tešanj. Ulica Husein Kapetana Gradašćevića,Jelah 50 lepina na dan i tako tokom cjelog Ramazana. 9. Sanski Most Pekara “Ekopek”, ulica 17. viteška krajiška brigada, kod Binga,. 40 lepina na dan, tako tokom cijelog Ramazana 10. Cazin Stijena-Cazin, Pekara M-Nuhic 1 20 lepina na dan, i tako cjeli Ramazan. 11. Tuzla Pekara Pereca Tuzla 74 lepine svaki dan, tako tokom cjelog Ramazana 12. Bugojni Pekara ‘Mendijana” centar, kod Izbor trgovine 40 lepina na dan, tako tokom cjelog Ramazana 13. Gornji Vakuf Pekara “Uzun” pored BBI banke centar grada. 40 lepina na dan, tako tokom cjelog Ramazana. 14. LIvno Pekara ” Centar” 25 lepina na dan. Tako tokom cjelog Ramazana. Rudnici za koje su uplatili somune ; Breza, 130 lepina svaki dan, tako cjeli Ramazan Zenica, 123 lepine svaki dan, tako cjeli Ramazan Kakanj, 140 lepina svaki dan.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin