NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Briljantnu pobjedu Komšića i SDP-a Lagumdžija “pretvorio” u haos i najveću krizu u državi!

... | 1. Juna 2012.
07:26
Kalesija Online

Stav Fahrudina Radončića da je sasvim logičan i pragmatičan uslov SBB-a za ulazak u vlast – rekonstrukcija vlasti na svim nivoima, dodatni je teret za Zlatka Lagumdžiju. To bi značilo da je neminovna rekonstrukcija Federalne vlade o čemu Lagumdžija nerado govori.

No, nije samo Radončić zainteresiran za ulazak u federalnu Vladu u kojoj SDP i privjesci sami “žare i pale”. Već godinu ipo dana njenu rekonstrukciju želi i Dragan Čović koji s pravom aktuelnu Vladu smatra nelegalnom i nelegitimnom, i nadasve nesposobnom.

Razgovor delegacija SDP-a i SBB-a zakazan za danas u 11 sati u Sarajevu neće biti ključni za formiranje neke nove vlasti.

Ključni razgovor biće onaj između Lagumdžije i Čovića. Ukoliko HDZ ne dobije čvrstu garanciju od Lagumdžije da će ući u vlast na federalnom nivou – Vjekoslav Bevanda nema razlog činiti uslugu Lagumdžiji i pokrenuti proceduru razriješenja ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH.

Ostaje da se vidi je li Lagumdžija spreman zbog svojih inata, uz SDA izbaciti i omiljene Lijanoviće, kao i HSP.

U takvoj rekonstrukciji, gdje ulaze Čović i Radončić, nema mjesta za mnoge nesposobne ministre, a vrlo vjerovatno ni za Premijera Nikšića.

Ukoliko Lagumdžija to ne uradi, ostaje sam sa jakim Dodikom i bez ijednog saveznika iz SBB-a, oba HDZ-a i podrške iz SDA, koja ničim nije zaslužila ovakvo bezobrazno ponašanje vrha SDP-a. Čak štoviše, vrh SDP-a u svojim redovima ima sve manje i manje pristalica ove pogubne politike.

Sve i da hoće, ostaje pitanje da li može Lagumdzija formalno izbaciti SDA iz vlasti , te koliko će mjeseci trajati ova teška kriza. U svakom slučaju, briljantnu pobjedu Željke Komšića i SDP-a, pretvorio je u najteži haos u državi nakon Dejtona.

(VIJESTI.ba)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Izbori 2014