NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Bukvarević: U junu očekujem usvajanje zakona o demobilisanim borcima

... | 25. Maja 2019.
10:28
Kalesija Online

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Salko Bukvarević izjavio je za Fenu da je Vlada Federacije BiH po hitnoj proceduri uputila Parlamentu Prijedlog zakona o demobilisanim borcima. Nada da bi oba doma naredni mjesec mogla zasjedati i na vanrednim sjednicama, možda čak u jednom danu, odobriti zakonsko rješenje čija bi primjena trebala početi 1. jula.

– Najvažnije je da uz ovaj zakon ide i prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu kako bi se obezbijedila nedostajuća sredstva u visini od 15 miliona KM. Dakle, nekih desetak miliona KM imamo na raspolaganju na poziciji Ministarstva, a s obzirom da smo usvojili tekst u kojem se predviđa stupanje na snagu zakona od 1. jula kako bi borci koji su u stanju potrebe mogli početi dobijati svoje naknade za juli, za primjenu zakona na godišnjem nivou potrebno je 50 miliona KM – rekao je Bukvarević.  

Izrazio je očekivanje da će svi poslanici i delegati podržati predloženi zakon, jer je u njegovoj izradi učestvovao Odbor za boračka pitanja u kojem sudjeluju predstavnici svih političkih stranaka, boraca i Vlade FBiH.
Svjesni smo da ovo nije idealan zakon, ali njegovim donošenjem rješavamo i zahtjeve boraca, među kojima je taj da je u zakonu definisana javna objava Registra branilaca. Također, dogovoreno je da u tom registru bude jasno naznačeno ko je bio u jedinicama Armije RBiH, Hrvatskog vijeća obrane (HVO), MUP-a, namjenskoj industriji, logističkim bazama i pozadinskim jedinicama – istakao je Bukvarević.

Drugi borački zahtjev odnosi na egzistencijalnu naknadu za borce koji su u stanju potrebe. Zakonom je, kako kaže, definisano da svi oni koji imaju 57 godina i više, a nisu ostvarili penziju, platu i nemaju nikakvih drugih primanja, stiču pravo na naknadu u visini 5 KM po mjesecu provedenom u oružanim snagama. Vlada je ove sedmice nakon utvrđivanja Prijedloga zakona o demobilisanim borcima usvojila i Zaključak da nakon što se izglasa navedeni zakon, prestaje važiti Sporazum s predstavnicima branitelja o dostignutom obimu prava i sredstava za braniteljsko invalidsku zaštitu, jer novi zakon predviđa povećanje stavke za pitanje branitelja. Demobilisani borci i članovi njihovih porodica moći će, dodaje Bukvarević, ostvariti više prava na osnovu novog zakona.

Riječ je o pravima na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugom kantonu i besplatno liječenje PTSP-a. (Fena)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika