Kalesija

Cijena janjetine u Jablanici se uduplala, gosti: “Skuplje, ali je najbolja”

Hrana i piće koji se služe u jablaničkim restoranima nedavno su poskupjeli. To se odnosi i na specijalitet po kojem je ovaj grad prepoznatljiv u cijeloj Bosni i Hercegovini – janjetini.

Jedna porcija janjetine ranije je koštala sedam KM, a sada košta 13 KM. Kilogram pečenja je koštao 30 KM, a sada košta 40 KM.

U skoro svim restoranima je skuplja i čorba – umjesto dosadašnjih tri KM, sada je četiri KM, a negdje i pet KM. Mala porcija krompira košta od 2,5 do četiri KM, dok je za salatu, npr. kupus salatu, potrebno izdvojiti do 3,50 KM. Poskupjela su i pića. Kisela voda je 2,50 KM, dok su cijene preostalih gaziranih pića od 3,5 do pet KM.

Riječ je o nastavku poskupljenja koje je počelo tokom pandemije koronavirusa. Samir Đelmo, vlasnik restorana “Sedmica” izjavio je za jablanica.live da je bitno održati kvalitet na koji su mušterije navikli: “Cijena ove janjetine koju mi moramo imati, to jeste ovaj kvalitet na koji smo ljude navikli, je skočila u mesnicama. Dosegla je najveću moguću cijenu otkako radimo sa janjetinom. Možda bi se mogla i raditi nešto jeftinija cijena, ali sa lošijim kvalitetom, a mi smo kao i većina izabrali da imamo dobro meso i tu cijenu. Narod se ne buni, posao ne ispašta kod nas. Cijene ostalih proizvoda, iako je poskupjela i piletina i teletina nismo dirali, ni salate ni čorbe, ni krumpir. Na svemu imamo manju maržu jer je poskupjelo sve, od ulja, krumpira, maslaca, svega”.

Restoran “Komadinovo vrelo” nije dizao cijene, a vlasnik Murat Kavazović kaže:

“Što se mene lično tiče, nije bilo potrebe za dizanjem cijena. Kod nas je janjetina 35 KM bila i ostala. Cijena janjetine od mog dobavljača se nije mijenjala, tako da ja nisam poskupio. Prisustvovao sam sastanku mojih kolega i ta poskupljenja su uredu, ako je poskupjela cijena janjeta. Ne znam da li ću biti primoran poskupjeti u narednom periodu, to ćemo vidjeti”.

Da se mušterije ne bune, kako tvrdi vlasnik “Sedmice” Samir Đelmo, dokaz je pun objekat. Među gostima je i porodica iz Visokog, Samir Vražalica sa ženom i djecom. Samir ističe da ko je navikao doći na janjetinu u Jablanicu, uvijek će dolaziti.

“Godinama je Jablanica nezaobilazna destinacija za nas što se janjetine tiče. To je naša navika i ne mislimo je mijenjati. Što se cijena tiče, kolike god da su, ko je navikao on će svratiti i pojesti. Nama je bitno da je kvalitet isti, da odemo zadovoljni i siti”, poručuje on.

Slično razmišlja i Tuzlak Smajo Osmanović.

“Pokupljenje jeste udar na ionako tanke džepove građana, ali evo barem u našem slučaju, mi nismo odustali od posjete restoranima sa janjetinom. Ljubitelju dobrog pečenja je bitno da ode zadovoljan, pa i po cijenu koje marke više. Svjesni smo toga da će manje porodica sada sebi moći priuštiti odlazak u restoran, ali šta je tu je”, kaže Osmanović.

Ako je suditi po punim restoranima, čini se da je bosanskohercegovačka javnost prihvatila nova poskupljenja mesa bez negodovanja i da se promet nije značajnije smanjio.

tuzlanski.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

    Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

    Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

    Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

    Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

    CLOSE
    CLOSE