NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Čišćenje kuće je loše za pluća žena: Hemijska sredstva djeluju kao cigarete

... | 16. Februara 2018.
19:43
Kalesija Online
Istraživači su analizirali medicinsko stanje pluća 6.235 muškaraca i žena u 22 medicinska centra, te su ih ponovo pregledali nakon 20 godina. Odgovorili su i na pitanja da li su čistili svoje kuće ili su radili kao profesionalni higijeničari. Također, odgovarali su na pitanja koliko često su koristili tečne proizvode za čišćenje i sprejeve.

Utvrđeno je da žene koje su čistile svoje domove jednom sedmično ili radile kao higijeničarke imaju ubrzano opadanje kapaciteta pluća. Ovo se dešava kod pušača koji dnevno ispuše kutiju cigareta u periodu između 10 i 20 godina. Kod muškaraca koji su čistili svoje kuće ili profesionalno nisu primijećene nikakve posljedice.

Od ukupnog broja žena koje su čistile kod 13,7 posto se razvila astma.
Istraživači s Univerziteta Bergen kazali su kako su proizvodi koji sadrže izbjeljivač i amonijak opasni za pluća. Utvrđeno je i da nema razlike u tome da li se ti proizvodi koriste kao tečni ili kao sprej.

“Kratkoročni utjecaji ovih proizvoda na astmu su dobro istraženi, ali ne zna se mnogo o dugoročnom utjecaju na funkciju pluća. Ovakve hemikalije nanose manju štetu iz dana u dan i u određenoj dobi smanjuju funkcionalnost pluća”, kazala je doktorica Cecile Svanes.

Naglasila je kako ljudi trebaju što manje koristiti proizvode poput izbjeljivača, te da su voda i krpe od mikrovlakana dovoljni.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Magazin