NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Čudo u Sanskom Mostu: Hikmet svake godine bere banane iz svog dvorišta

... | 10. Juna 2021.
08:28
Kalesija Online

Već nekoliko godina banane koje rastu u vrtu Hikmeta Seferovića u Sanskom Mostu su prava atrakcija među stanovnicima ovog grada, a ono što još više čudi jeste da redovno rađaju i daju ukusne plodove.

FOTO:Nezavisne

Seferović kaže da je banane, na nagovor prijatelja, zasadio prije sedam godina te dodaje kako se radi o vrsti čiji su plodovi veličinom manji u odnosu na uobičajene te su izuzetno ukusni i hranjivi. Prema njegovim riječima, najveći neprijatelj ovoga voća su niske temperature, zbog čega ih zimi redovno zaštićuje.

– Stabla banane utoplim čim temperature padnu, omotam ih slamom i najlonom, a posljednjih godina naruku mi idu i tople zime, bez ekstremnih temperatura – kaže Seferović.

Dodaje da su stabla regenerativna i da se sama obnavljaju, veoma su lijepa i predstavljaju neobičan dekor u dvorištu, pišu Nezavisne.

– U vegetativnom periodu banana izuzetno brzo raste i ne treba puno posla i brige oko nje. Stabla mogu narasti više od 10 metara u visinu. Traže puno vode jer vole vlagu. U sušnom periodu samo jedno stablo treba i do 40 litara vode dnevno – kaže Seferović.

Ističe kako stabla jednom godišnje daju plodove i da ih ove godine očekuje potkraj augusta.

– Banane se beru zelene, a onda, kada neko vrijeme odstoje, dozriju i dobiju prepoznatljivu žutu boju – navodi.

On u vrtu oko svoje kuće uzgaja i drugo egzotično voće neuobičajeno za naše podneblje, a spas od bosanske zime većina stabala pronađe u prostranoj i toploj garaži.

Faktor/Nezavisne

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin