NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Dan sportskih novinara: Kalesija ima jednog od najboljih, Sinana Sinanovića

... | 2. Jula 2019.
14:23
Kalesija Online

Međunarodni dan sportskih novinara slavi se 2. jula u spomen na 2. juli 1924. godine, kada je u Parizu osnovana Svjetska udruga sportskih novinara (AIPS).

Za obilježavanje ovog datuma zaslužni su francuski novinar Frantz Reichel i belgijski Victor Boin koji su o tome raspravljali već 1920., tokom Olimpijskih igara u Antwerpenu, kada historija OI bilježi prvo veće i organiziranije okupljanje sportskih novinara na jednome mjestu.

Sinan Sinanović, urednik i jedan od najpoznatijih sportskih novinara u BiH ističe da on i njegove kolege svoj rođendan dočekuju radno. Napominje kako su vremena za sporstke novinare teška, piše Patria.

„Što je rijetka privilegija za sportske novinare, jer je dobar dio prinuđen “tezgariti”. Ne pamtim teže dane za sportske novinare, pa i sport u BiH.Opet, ponosan sam što smo uspjeli naše udruženje “konektovati” na AIPS, krovnu asocijaciju, čiji smo punopravni član. Prilika je ovo da ukažemo na težak položaj sportskih novinara. Prilika je i da se prisjetimo naših kolega koji više nisu među nama, doajena sportskog novinarstva, poput, Tome Počanica, Gorana Ivankovića, Ivana Čubele, Bore Glušca, Seje Šarića, Mirka Kamenjaševića, Seada Hadžifejzovića, Ante Ravlica, Samira Šačića, Husrefa Muharemagića i mnogih drugih.Sjetimo se i kolege Tončija Markovića koji se teško razbolio na utakmici Danska – BiH u Kopenhagenu i do danas je vezan za krevet“, kaže Sinanović za Patriju.

On napominje da je sretan što mlađe generacija danas mogu učiti od istinskih bardova sportskog novinarstva, kakvi su, između ostalih, Irfan Kreho, Drago Moldovan, Sejo Hadzijahić, Miro Petrović, Mato Komšo, Emir Tabaković, Tomo Marić, Mladen Bošnjak i drugi.

(sportske.ba)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Sport