NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Danas je Dan bez cigareta

... | 31. Januara 2018.
11:38
Kalesija Online

Danas se obilježava Dan bez cigarete, a stručnjaci već godinama ukazuju da je stanje u BiH u vezi sa upotrebom duhanskih proizvoda katastrofalno.
Bosna i Hercegovina se nalazi na listi 13 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duhana. Rezultati istraživanja pokazuju da skoro polovina odraslog stanovništva pripada kategoriji stalnih pušača. Od toga više od polovinu čine muškarci a trećinu žene.

Pušenje duhana je vodeći faktor rizika za veliki broj nezaraznih bolesti. Duhanski dim ubija šest miliona ljudi svake godine i povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva,  raka pluća i drugih malignih bolesti.

Izloženost duhanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača može da izazove mnoge maligne bolesti, bolesti srca ili bolesti pluća. Efikasna zaštita od izloženosti duhanskom dimu zahtjeva potpunu eliminaciju duhanskog dima, jer samo okruženje 100% bez duhanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duhanskog dima.

Značajan korak u prevenciji i smanjenju upotrebe duhana predstavlja Okvirna konvencija o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, prvi javno zdravstveni ugovor koji je stupio na snagu 27. februara 2005. godine.
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine 10. jula 2009. godine ratifikovala je Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kojom se BiH obavezala da će provoditi preporuke propisane ovom Konvencijom.

Podsjetimo da su od 1. januara u BiH skuplje cigarete. Iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH rekli su da poskupljenje cigareta predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu je definisano da će se od 1. januara. 2018. godine na cigarete plaćati  proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifična akciza u iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada.

Ranije su mediji pisali da će u Republici Srpskoj će u narednom periodu biti zabranjeno pušenje u zatvorenim javnim mjestima. Na kutijama cigareta će, osim natpisa o zabrani pušenja, biti i fotografije o posljedicama štetnosti pušenja, a više se ne dozvoljava ni korištenje mentola u cigaretama.

Ovo su noviteti koji predviđa novi Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih prozivoda i ostalih proizvoda pušenja, a koji je usvojila Vlada RS.

PREPORUKE ZA PRESTANAK PUŠENJA:

Donesite odluku o prestanku pušenja i nikada je ponovo ne preispitujte!

Zapamtite da se ne odričete apolutno ničega, naprotiv živjećete ljepše!

Zapitajte se čemu Vam služe cigarete i da li uopšte uživate u pušenju

U pušenju nema nikakvih dobrih strana, sve je puko zavaravanje i iluzija!
Prisjetite se vremena kada ste bili nepušač i upitajte se da li vam je tada trebala cigareta? Nije.

Posmatrajte nepušače dok piju kafu. Pa oni se ponašaju isto kao i vi dok uživaju u svojoj kafi bez cigarete. Cigareta njima nije potrebna, ali vjerujte nije ni vama. I opet zapamtite ne odričete se apsolutno ničega.

Iako se pojavi žudnja za cigaretom, vjerujte ta kriza kratko traje, a vi ste slobodni od robovanja cigaretama i budite ponosni na sebe.

Ne postoje istinski pušači. Vi ste samo jedan od miliona pušača koji su upali u zamku. Kao i milion drugih bivših pušača koji su bili uvjereni da ne mogu pobjeći od ovisnosti, a uspjeli su.

Nemojte čekati na trenutak prosvjetljenja. Nastavite živjeti. Uživajte u lijepim trenucima i trudite se nositi se sa ružnima.

Prava i jedina istina je da vam pušenje ne služi NIČEMU, zato odvikavanje od pušenja započnite već danas da bi vam sljedeće jutro i sva ostala jutra bila ljepša i zdravija.

Pomislite kako bi vaši najdraži bili sretni da ste već prestali sa pušenjem i zbog njih, a i zbog vas.

(RTV Slon)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin