NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Danas počinje nova sezona u Narodnom pozorištu Tuzla

... | 1. Oktobra 2022.
12:01
Kalesija Online

Nova pozorišna sezona Narodnog pozorišta u Tuzli počinje danas dječijom predstavom „Snjeguljica i čudno ogledalo“ u režiji Midhata Kušljugića, a ulaznice za novu sezonu biti će jefitnije. Stav je to Uprave Narodnog pozorišta, uvažavajući aktuelnu situaciju koja se odnosi na redovna poskupljenja.

„Mi smo se odlučili da idemo u drugom smijeru, kako bismo ljudima olakšali. Pozorište ne treba da bude nedostižno prosječnom građaninu BiH. Potrebno je imati određenu vrstu senzibiliteta, ali ovo ni u kom slučaju ne znači da umanjujemo kvalitet naših predstava nego želimo da naši građani zajedno sa nama uživaju u teatarskoj radosti“  rekao je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Ulaz za dječije predstave biti će 3 KM, a za odrasle 5 KM za reprizna i 7 KM za premijerna izvođenja. Pored jefitnijih ulaznica, novina u novoj sezoni jeste i mogućnost online rezervacije karata, što do sada nije bio slučaj.

„Na našoj na web stranici imamo vrlo jednostavnu elektronsku formu koju popunjavate i na taj način rezervišete karte za pozorišne predstave. Trebat će nekog vremena da naša publika navikne na novi sistem karata i da će u konačnici bude puno brži i na opšte zadoovljstvo“ dodao je Ćatibušić.

Sedamdeset četvrta sezona počet će predstavom za djecu „Snjeguljica i čudno ogledalo“ u režiji Midhata Kušljugića koja se izvodi u 12 sati, ali i za stariju publiku predstavom Hamlet u režiji Zlatka Pakovića koja se izdvodi u 19 sati i 30 minuta. Za 10. oktobar planirana je premijera predstave „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ isto tako u režiji Zlatka Pakovića.

 „Jedna vrlo specifična predstava o kojoj trebamo posebno govoritii jer je to koprodukcijski projekat naše kuće sa pozorišnom scenom Krajine. Već dugo godina postoji inicijative da se pozorišna scena u Bihaću pokrene“ naglasio je Ćatibušić.

Ovim projektom Narodno pozorište u Tuzli pomoći će formiranju i uspostavljanju pozorišne umjetnosti u Krajini. Pokrenute su i inicijative da se oformi i profesionalno pozorište koja će rezultirati predstavama vlastite produkcije.

„Nama je zaista čast i zadovoljstvo biti dio pokretanja pozorišne scene Krajine i što će vrlo često zapostraljveni dio BiH dobiti pozorište kako zaslužuje“ zaključuje Ćatibušić.

U novembru u Narodno pozorištu su planirani pozorišni dani na čijoj pripremi se radi, a do kraja godine očekuje nas i premijera predstave Djelidba u režiji Miralema Zubčevića i premijera dječije predstave „Mačak u čizmama“.

rtvslon.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika