Kalesija 18°

Danas se obilježava Svjetski dan hrane: Bačena hrana pored kontejnera u Kalesiji

I ove godine 16. oktobar se obilježava kao Svjetski dan hrane, a cilj je posvetiti se nekom od aktuelnih problema vezanih za hranu i ishranu, te ukazati na značaj prehrambene industrije za svaku zemlju, kao i na samu bezbjednost hrane.

Također, na ovaj datum želi se pojačati svijest javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu, te ojačati solidarnost zemalja u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva. Potrebno je misliti na one koji žive u teškim uslovima.

Kako ističe dr. Jasmin Durmišević iz Odjeljenja za zdravstvenu ekologiju i higijenu INZ-a, globalni slogan za “Svjetski dan hrane 2021.” je “Naše akcije su naša budućnost”, čime se želi skrenuti pažnja na mnogobrojne probleme u proizvodnji hrane i povezanim industrijama u svijetu.

– Veliki broj ljudi gladuje, procjena je da milijarda ljudi nema dovoljno hrane, a istovremeno u drugim državama imamo veliki broj gojaznih osoba i veliki broj zdravstvenih problema povezanih sa tim, ističe dr. Durmišević.

S obzirom da se na današnji dan želi ukazati i na suzbijanje gladi i siromaštva, a u svijetu je mnogo onih koji nemaju novac za osnovne životne potrepštine, pa ni za hranu. Na području naše općine imamo nekoliko porodica koje su u stanju socijalne potrebe. Kako bi im uljepšali svakodnevnicu i obezbijedili osnovne životne potrepštine Crveni križ Općine Kalesije jednu od aktivnosti koju sprovodi jeste i podjela prehrambenih paketa.

Kako su kazali u CK Općine Kalesija paketi se dijele stalno, a prije nekoliko dana podijeljena su sredstva u iznosu od po 150 KM za 47 porodica u stanju socijalne potrebe. Dodaju i da ima mnogo više socijalno ugroženog stanovništva, a ova aktivnost koja se sprovodi odnosi se projekat po kriteriju donatora.

I dok u svijetu ima onih koji gladuju, pa tako i u našoj općini, stalno svjedočimo i scenama od kojih se zgrožavamo. Bacanje hrane za kojem neki žude, scene su koje su neki dan fotografisane u Kalesiji .

Pandemija korona virusa koja je zahvatila cijelu planetu odrazila se još više na glad u svijetu. Mnogi su ostali bez posla i stalnih prihoda.

–  Pokazalo se da svi oni koji imaju odgovorniji pristup, koji primjenjuju HACCP sistem, imaju planove samokontrole, svi oni koji ozbiljno hrani i vode računa da njihova hrana bude ispravna i zdrava, lakše su prebrodili “udare” koje je donijelo izlaganje posljedicama pandemije. U raznim oblastima, postoje firme koje su morale zatvarati cijele pogone, proizvodnju, kao posljedicu onog što je učinila pandemija prodorom infekcije u njihov radni i njihov proizvodni ciklus, ističe prim.dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Bingo dodijelio 30.000 KM poduzetnicama za najbolje biznis ideje Proje …

    16. juli, datum proboja jedinica 28. divizije iz Srebrenice uvršten u …

    Mahir je u svojoj školi jedini učenik, ali zahvaljujući vršnjacima …

    Hor Nuru ‘Ayni vrši pripreme za Bajramsku akademiju u Kalesiji i Br …

    U prvi razred osnovne škole na području Kalesije upisano 217 učenik …

    CLOSE
    CLOSE