NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Dani povelje: Otvorena izložba fotografija i dokumenata o Prvom svjetskom ratu

... | 31. Avgusta 2020.
18:54
Kalesija Online

U okviru manifestacije Dani povelje večeras je otvorena je izložba pod nazivom “Prvi svjetski rat u fotografijama i dokumentima Arhiva TK”. Izložba sadrži veliki broj tekstova i fotografija koje svjedoče o historijskim procesima, događajima, pojavama i ličnostima iz perioda Prvog svjetskog rata. O značaju i sadržaju izložbe govorio je mr. Omer Zulić, direktor Arhiva TK.

“Izložba je jako zanimljiva sa vizuelnog i sa sadržajnog aspekta, mogu da je razgledaju apsolutno svi, mlađi i stariji i oni koji imaju neka praznanja o historijskim procesima u bližoj ili daljom prošlosti”, kazao je mr. Omer Zulić, direktor Arhiva TK.

Kalesija je prva koja je u poslijeratnoj BiH počela obilježavati 29. august, odnosno dan kada je napisana Povelja Kulina Bana 1189.  godine. U okviru manifestacije građane Kalesije očekuje mnoštvo kulturnih sadržaja sa historijskom tematikom.

“Ovoga puta smo se odlučili da to bude izložba “Prvi svjetski rat u fotografijama i dokumentima Arhiva Tuzlanskog kantona”, a tokom narednih dana biće projekcija filmova sa historijskom tematikom, dijelit ćemo i afiše građanima na ulici”, kazao je direktor JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, Fahrudin Sinanović.

Općina Kalesija je i ove godine podržala manifestaciju Dani povelje, a u ime općinskog načelnika izložbu je otvorio sekretar Organa uprave općine Kalesija, Mujo Tosunbegović.

“Općina Kalesija na čelu sa općinskim načelnikom gospodinom Seadom Džafićem i ove godine kao i proteklih podržava ovakve manifestacije, kao što je i manifestacija Dani povelje, sa porukom da trebamo čuvati tradiciju, da historiju i prošlost ne smijemo zaboraviti, a sve zbog naše budućnosti i generacije koje dolaze”, kazao je Tosunbegović.

Izložba „Prvi svjetski rat u fotografijama i dokumentima Arhiva Tuzlanskog kantona“ ostaje otvorena u narednih 15 dana. Ukoliko se ukaže potreba prolongirat će se taj rok u zavisnosti od realizacije nastave u osnovnim i srednjim školama, kako bi se organizovale posjete učenika. Manifestaciju Dani povelje organizira JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija u saradnji sa BZK “Preporod” i Arhivom TK.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme