NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Dani povratka: U Mahali svečano otkriven Kamen-simbol prvog organizovanog povratka u BiH

... | 17. Oktobra 2020.
19:15
Kalesija Online

Mahala je prvo naselje na području manjeg bh. entiteta u koje su povratnici nakon rata odlučili se vratiti na svoja ognjišta, sa kojih su bili protjerani. Od augusta 1995. godine tekao je povratak mještana Mahale. MIZ Kalesija i ove godine organizovao je manifestaciju “Dani povratka”, a ista je upriličena danas u nešto skromnijoj organizaciji zbog pandemije korona virusa. Na samom početku manifestacije prisutnima su se obratili sekretar MIZ Kalesija i imam džamata Mahala Nevres Fatić, glavni imam MIZ Kalesija Enver ef. Alić i predsjednik MIZ Kalesija Ibrahim Aljić.

“Ove godine na specifičan način obilježavamo dane povratka, tradicionalnu manifestaciju koja se ovdje u Mahali održava dugi niz godina. Zbog situacije u kojoj se nalazimo nismo u prilici postupiti onako kako smo željeli, a na jedan lijep način ćemo obilježiti. Mahala nakon 24.godine živi i postoji, ima svoje stanovništvo i ima svoje povratnike i priču koja će ostati iza svih nas kada nas ne bude,a u kojoj se ovi ljudi pominju kao heroji ovog prostora i heroji povratka u Bosni i Herrcegovini”, kazao je predsjednik MIZ Kalesija Ibrahim Aljić.

Na manifestaciji “Dani povratka” svečano je i otkriven kamen koji je postavljen kao simbol naroda Mahale koji su među prvima u BiH se odlučili vratiti svojoj kući.

Značajan broj mještana se vratio u Mahalu, a kvalitet života nakon toliko godina poboljšan je zahvaljujući infrastrukturnim projektima.

Na kraju manifestacije uručene su zahvalnice glavnom imamu MIZ Kalesija Enveru ef. Aliću i Zuhdiji Kariću za podršku i pomoć povratničkim naseljima, kao i donatorima u akciji projekta nabavke jarbola i zastava: Ševal Alić, Mujo Alić, Enver Alić, Smajl Alić, Selmedin Hendić i Amela Karić Mehanović. Na svačanoj akademiji zahvalnice su uručene i Dževadu Tosunbegoviću i Salihu Brkuću.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika