NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Delegacija Evropske unije posjetila je načelnika, MSŠ Kalesija, Izazov i NEON Televiziju

... | 25. Aprila 2017.
15:25
Kalesija Online

Predstavnici Delegacije EU u BiH danas borave u prvoj zvaničnoj posjeti općini Kalesija. Nakon radnog sastanka sa načelnikom općine Kalesija Seadom Džafićem i njegovim saradnicima Khaldoun Sinno,  zamjenik šefa Delegacije EU je kazao da je razgovarano o izazovima, razvojnim pitanjima, stvaranju boljih uslova za život svih građana i približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

„ Evropska unija je i ranije pomagala općinu Kalesija. Nakon poplava radili smo na oporavku škola, popravci mostova i kuća. Još uvijek radimo na programima oporavka od poplava i klizišta. Razgovarali smo o ambicioznim planovima koje ima općina Kalesija. Također, bilo je govora o rješavanju problema kanalizacione mreže, grijanja i uređenja korita rijeke „Spreča“. Vidjećemo na koji način bi se mogli uključiti i drugi donatori kako bi se u Kalesiji riješili ovi problemi. Ono što je ključno pitanje i zbog čega se mi iz EU fokusiramo na reformsku agendu jeste to što obični građani treba da osjete koje su to koristi od tih promjena. Promjene se moraju desiti i na nivou općine jer su općine te koje primaju zahtjeve od građana. Svakako, mi želimo da vidimo na koji način možemo uspostaviti saradnju sa svim općinama u BiH, kako bi im mogli pružiti pomoć. Vidimo da u Kalesiji postoji dinamika rješavanja problema građana i mi to redovno pratimo, kao što pratimo dešavanja na nivou cijele države“, kazao  Sinno.

Općinski načelnik Sead Džafić se Delegaciji EU zahvalio na posjeti Kalesiji i izrazio nadu da će ova posjeta rezultati rješenju nekih krucijalnih pitanja.

„Ova posjeta znači mnogo za općinu Kalesija i znak je podrške nezavisnim načelnicima u Bosni i Hercegovini. Iznijeli smo naše probleme, kazali sa čim se susrećemo i šta nam nedostaje. Dobili smo instrukcije kome da se obratimo za pomoć, a Delegacija EU u BiH će nam dati maksimalnu podršku u tim projektima. Istakli smo tri ključna problema koje moramo riješiti u narednom periodu i nadam se da ćemo u tome i uspjeti“, rekao je načelnik Džafić.

U ime općine Kalesija, načelnik Sead Džafić je predstavnicima Delegacije EU poklonio sliku kalesijkog slikara Adila Mešanovića.

Nakon sastanka u zgradi općine Kalesija, predstavnici Delegacije EU su posjetili Mješovitu srednju školu Kalesija, gdje su sa grupom učenika na engleskom jeziku održali debatu o prednostima uključenja Bosne i Hercegovine u EU.

Delegacija EU posjetila je fabriku namještaja “Izazov”. Nakon razgovora sa Esadom Jakubovićem, vlasnikom „Izazova“ i njegovim saradnicima Khaldoun Sinno i ostali članovi Delegacije EU obišli su proizvodne pogodne ove kompanije. Predstavnike EU u BiH je zanimalo poslovno okruženje, ambijent u kojem posluju preduzeća koja se bave proizvodnjom na području kalesijske općine i njihovim šansama za plasman proizvoda na evropsko tržište. Esad Jakubović, vlasnik Fabrike „Izazov“ zahvalio se predstavnicima EU na posjeti njegovom preduzeću i istakao da je njegova firma, pored domaćeg, orjentisana na tržište zemalja regiona, ali i na evropsko tržište.

Nakon Izazova delegacija je boravila u posjeti NEON Televiziji i NEON Solucijama gdje su se sastali sa Nerminom Sinanovićem direktorom sa kojim su razgovarali o pomoći lokalnim medijima.

“Mi smo tu da predstavimo nezavisne medije i drago mi je što sam tu sa vama. Naša saradnja će biti nastavljena i u narednom periodu jer mi dosta pažnje dajemo lokalnim medijima”, rekao je Sinno.

Zadovoljan posjetom bio je i Nermin Sinanović koji je predstavio probleme sa kojima se susreću mediji istakavši da se rad televizije isključivo finansira iz sredstava NEON Solucija.

 

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme