NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Detalji akcije “Square”: Pretresi na 40 lokacija, oduzeta i veća količina novca

... | 25. Maja 2023.
14:21
Kalesija Online

U operativnoj akciji “Square” danas se provode pretresi poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari kao i privremeno oduzimanje dokumentacije na više od 40 lokacija.Kako javljaju iz Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA policijski službenici SIPA-e danas, u sklopu operativne akcije “Square”, na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada i dalje provode pretrese na više od 40 lokacija.

“Navedene aktivnosti se predizimaju zbog postojanja osnova sumnje da je na području Kantona Sarajevo i šire u vremenskom periodu od 2009. godine do danas određena organizovana grupa ljudi, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, preduzimala nezakonite radnje zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju na način da je falsifikovala vlasništvo nad zemljištem, prometovala većim brojem nekretnina, kojima se na području Kantona Sarajevo, u skladu sa važećim zakonskim propisima nije moglo prometovati, čime su stekli veliku protivpravnu imovinsku korist”, navode iz SIPA-e.

Navedene radnje su od strane članova grupe realizovane uz pomoć i uključivanje nekoliko advokata i notara na osnovu čega su vršeni upisi nad vlasništvom drugih lica koja nisu stvarni vlasnici i takve preprodavali trećim licima.

Navode da do sada je blokirana i privremeno oduzeta veća količina novca, a više informacija bit će dostupno po okončanju planiranih aktivnosti.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika