NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Dječak napravio džamiju od kartona i uljepšao ramazan svojoj porodici

... | 30. Aprila 2020.
18:39
Kalesija Online

Nakon što su džamije zatvorene zbog pandemije koronavirusa, jedan dječak iz Engleske je odlučio sebi i svojoj porodici uljepšati ramazan.

Inovativni osmogodišnji dječak Yahya Murad Hussain je iskoristio karton od kutija kako bi napravio impresivnu strukturu u svojoj sobi za igranje, piše Metro.

Dječak iz Yorkshirea je u periodu od sedam dana dizajnirao i napravio džamiju, a u kompleksnijim geometrijskim oblicima karakterističnim za islamsku kulturu mu je pomogla njegova majka Auzma Yousaf.

Yahya je iskoristio omote slatkiša i boje kako bi dekorisao eksterijer svoje džamije, a dodao je i svjetla te aparat za osvježenje prostora koji oslobađa ugodne mirise. Dodao je i fraze “budite sretni” i “smijte se svaki dan”.

Ova kreacija je posebna za dječaka jer je nastupio ramazan, tako da on svoju sobu osim za igru može koristiti i za molitvu te čitanje Kur'ana.

Yahya je tako sebi ipak uljepšao ramazan iako je lokalna džamija u Bradfordu zatvorena zbog pandemije koronavirusa.

“Ponosni smo na njega jer je pokazao strpljenje i odlučnost da završi svoj projekt. Strukturu koristi svaki dan, ne samo za molitvu, nego i za čitanje. Provodimmo vrijeme zajedno i molimo se. Nije mu lako što ne može vidjeti rođake i prijatelje, tako da mu je ovaj projekt dao pozitivnu svrhu u karantinu. Važno je izvući najbolje iz situacije u kojoj se nalazimo”, kazala je dječakova majka.

Direktor škole u koju dječak ide je rekao da je ponosan te da je Yahya jedan od najkreativnijih učenika.

Klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin