NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Djed Abdulah Pehratović najstariji stanovnik Bulatovaca, u 89. godini cijepa drva i kosi travu

... | 14. Septembra 2021.
12:37
Kalesija Online

Sunčan septembarski dan iskoristili smo da posjetimo naselja Memići i Bulatovci. Kao i do sada svaki obilazak krije neku lijepu priču. Domaćini su uvijek vedrog duha i raspoloženi za razgovor. Tako da NEON Patrolu sa osmijehom dočeka porodica Pehratović u Bulatovcima. Zatekli smo djeda Abdulaha Pehratovića kako cijepa drva. Djed Abdulah ima 89. godina i najstariji je mještatin Bulatovaca. Svaki dan izađe i onoliko koliko mu zdravlje dozvoljava cijepa drva. Iako ima mlađih, nešto se mora raditi kaže Abdulah, brže prođe dan, a to je i rezultat njegove vitalnosti i dobrog zdravstvenog stanja.

Svake godine, kaže Abdulah, cijepa drva i ne žali se. Mora se raditi koliko toliko, dodaje da i u ovim godinama uzme kosu i kosi travu.

Abdulah je radio kao građevinski radnik, pa je radna navika ostala iz mladosti. Radio je u okolnim mjestima, a mještani Bulatovaca za njega imaju samo riječi hvale. Ima dva sina, snahe i unuke, dobro ga paze i brinu o njemu.

I tako, pada cjepanica po cjepanica. Drvo koje je malo teže presjeći, koristi malj, koji je sam napravio. A kad se drva iscijepaju, djed polagano i složi pored kuće. Spremno će dočekati zimu. Na snazi i upornosti čestitamo i potvrđujemo djedovu rečenicu da su godine samo broj 🙂

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme