NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Dodik dogovorio saradnju s ultradesničarima u Austriji i separatistima u Italiji

... | 11. Februara 2019.
17:02
Kalesija Online

Predstavnici SNSD-a, Slobodarske partije Austrije i italijanske Sjeverne lige dogovorili su danas u Beču da ove tri stranke intenziviraju saradnju, posebno u okviru međusobne podrške u pogledu proširenja EU, migrantske krize i zaštite evropskih vrijednosti, kao i u ekonomsko-socijalnoj oblasti. Na sastanku su učestvovali predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, zastupnik Slobodarske partije Austrije u gradskom parlamentu Beča Maximlian Kraus, šef Kluba zastupnika Slobodarske partije u Saveznom parlamentu Austrije Johann Gudenus, gradonačelnik italijanskog grada Karijano Lageta i kandidat Sjeverne lige na predstojećim izborima za Evropski parlament Dante Cattaneo, poslanik u parlamentu i zamjenik predsjednika Sjeverne lige u pokrajinskom parlamentu Lombardije Andrea Monti.

U Beču će danas biti održan i sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika Slobodarske partije Austrije Heinz Christian Strache, rečeno je Srni u SNSD-u.

Treba napomenuti da je Sjevernu Ligu 1991. osnovao Umberto Bossi i u to doba stranka je zagovarala otcjepljenje sjevera Italije i optuživala Rim da potkrada bogati sjever.

Matteo Salvini je preuzeo stranku 2013., pa se sprijateljio sa strankama krajnje desnice, francuskim Nacionalnim frontom i nizozemskom protuislamskom Strankom slobode. Obećao je Italiju izvući iz eurozone kada dođe na vlast, a Europsku uniju nazivao je birokratskom diktaturom.

Slobodarska stranka u Austriji slovi za ultradesničarsku stranku, a predvodi je vicekancelar Heinz Christian Strache.

Lider radikalne desničarske Slobodarske stranke Austrije poznat je po tome što je otvoreno podržao secesionističku politiku usmjerenu protiv očuvanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kao i Milorada Dodika.

Izvor: klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika