Kalesija

Dogodilo se na današnji dan

1757. U Zagrebu rođen Tito Tituš Brezovački, hrvatski dramatičar, pretežito kajkavski komediograf, najznačajniji hrvatski pisac u drugoj polovici 18. stoljeća čiji se talent najjasnije očitovao u djelu “Matijaš Grabancijaš”.

1785. U Hanau rođen Jacob Ludwig Carl Grimm, njemački filolog i književnik, utemeljitelj germanske filologije.

1809. U Francuskoj rođen Louis Braille, učitelj i tvorac pisma za slijepe. Kasnije je svoj izum usavršio do te mjere da se može upotrijebiti kao internacionalno sljepačko pismo koje je dobilo ime Brailleovo pismo.

1812. U Karlovcu rođena hrvatska književnica i istaknuta sudionica hrvatskog narodnog preporoda Dragojla Jarnević. Njeno životno djelo je “Dnevnik” koji na 1194 stranice bilježi autoričina razmišljanja, razgovore, pisma, dokumente i događaje u razdoblju od 40 godina.

1967. Pokušavajući postići rekordnu brzinu u vožnji na vodi poginuo je Donald Campbell, svjetski rekorder u vožnji automobilom. Na jezeru Coniston u Velikoj Britaniji njegov čamac pojurio je vodom, ubrzo se iznenada podigao u vis, prevrnuo i potonuo i to sve za tri-četiri sekunde. Campbell je nestao, a na mjestu nesreće pronašli su samo masku s kisikom, kacigu i cipele.

2004. Afganistan usvojio novi ustav, čime je stvorena mogućnost održavanja prvih slobodnih izbora nakon 25 godina rata u toj zemlji.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Na hadž ove godine iz Kalesije ide 46 osoba

    Druženjem mladih sa kalesijskim književnicima obilježen Svjetski da …

    ‘Zeleno svjetlo’ za nacrt zakona kojim se uvodi neradna nedjelja

    Uvršteni novi lijekovi na liste lijekova ZZO TK

    VIDEO/Pedićke svakog utorka zajedno kahvenišu

    CLOSE
    CLOSE