NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Dogodilo se na današnji dan

... | 21. Decembra 2012.
17:58
Kalesija Online

na-danasnji-dan – 1503. U Saint Remyju u Provansi rođen je francuski liječnik, kozmetičar, meštar i prorok Michael Notrdame-Nostradamus. Rođen je kao Židov, ali je obitelj zbog vjerskih netolerancija toga doba prešla na katoličanstvo. Školovao se za liječnika, te već u 21 godini dobiva dozvolu za liječničku praksu i postaje poznat požrtvovano liječeći oboljele od kuge.

Vjerojatno bi Nostradamus bio potpuno nepoznat da nesretnom liječniku od kuge nisu umrli žena i dvoje djece, pa on razočaran, prezren od sredine, odlazi iz Francuske, luta Europom, bavi se mešetarstvom, astrologijom i proročanstvom. Umro je 2. srpnja 1566.

 – 1553. U Veneciji je umro Hanibal Lucić, jedan od najistaknutijih predstavnika hrvatske pjesničke renesanse. Pjesnik izrazito petrarkističke manire, svojim djelom u staru hrvatsku poeziju unosi bogatije izvornije pjesničke tonove. Pisac je prve naše svjetovne drame “Robinja” u formi pjesničko-dramskoga spjeva.

 – 1799. Tri godine nakon što je odbio treći predsjednički mandat George Washington je umro u miru svojeg velikoga imanja u Virginiji -na istom mjestu odakle su ga Amerikanci 1775. pozvali da svoje vojničko umijeće stavi u službu domovine koja se borila na neovisnost i slobodu.

  – 1885. Rođen je Miroslav Kraljević, slikar, grafičar i kipar sa slikarima Josipom Račićem i Vladimirom Becićem stvaratelj je temelja hrvatskoga modernoga slikarstva. Kao slikar radio je akt, figuru, portret i autoportret, kompoziciju i mrtvu prirodu. Služio se gotovo svim tehnikama.

 – 1979. U Velikoj Britaniji potpisan mirovni ugovor kojim je okončan sedmogodišnji gerilski rat u Rodeziji i 15-godišnja pobuna protiv britanske krune.

 – 2001. U Sarajevu, u 74. godini preminuo Avdo Sućeska, istaknuti bh. povjesničar, pravnik i orijentalista.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Na današnji dan