NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Dogodilo se na današnji dan

... | 27. Juna 2013.
07:19
Kalesija Online

200px-HGM_Wilhelm_Vita_Porträt_Franz_Ferdinand– 1914. U Bosni, na području između Sarajeva i Konjica, održani su vojni manevri austrijskih trupa kojima je nazočio i nadvojvoda Franjo Ferdinand. Kada je 28. lipnja nadvojvoda sa svojom suprugom došao u svečani posjet Sarajevu, dočekala su ga šestorica atentatora, pripadnika pokreta Mlada Bosna, naoružani bombama i revolverima.

U atentatu, u kojem je Gavrilo Princip ispalio dva metka na Ferdinandov auto, prvim metkom smrtno je ranjen prijestolonasljednik, a drugim njegova supruga Sofija. Atentatori su uhićeni i otpremljeni u istražni zatvor.

Austrija je smatrala da je začetnik i organizator cijele akcije zapravo bio šef srpske vojne obavještajne službe i rukovoditelj tajne terorističke organizacije Ujedinjenje ili smrt, koja se još nazivala i Crna ruka. Stoga je Austrija za atentat okrivila Srbiju i uputila Beogradu ultimatum s rokom od 48 sati, no Srbija je odbila da austrijski činovnici na njenom teritoriju vode istragu o sarajevskom atentatu.

Uslijedio je prekid diplomatskih odnosa, a 28. srpnja 1914. Habsburška Monarhija je Srbiji objavila rat.

– 1577. Rođen je flamanski slikar Peter Paul Rubens, jedan od najvećih majstora baroknog stila u slikarstvu koji je sjedinio najbolje tradicije sjevernjačkog i talijanskog slikarstva, te stvorio slike pune dramatike i čulnosti.

Živio je pretežno u Antwerpenu, ali je radio i u Francuskoj te Španjolskoj. Najzrelija su mu ostvarenja portreti. Poznate su mu slike ‘Skidanje s križa’, ‘Bitka Amazonki’, te ciklus o Mariji Medici. Umro je 30. svibnja 1640. godine.

– 1712. U Ženevi je rođen francuski književnik i filozof Jean Jacques Rousseau. Šegrt, lakaj, pa nastavnik glazbe i kućni učitelj, najprije se proslavio spisom ‘Razgovor o umjetnosti i znanosti’.
Iz Pariza odlazi u Ženevu gdje piše djela ‘Julija ili nova Heloiza’ te ‘Društveni ugovor’ koja će u Francuskoj izazvati bijes te će sudskom odlukom biti osuđena na spaljivanje.

Umro je narušena duševna zdravlja 2. kolovoza 1778. u Parizu. Rousseau smatra da je čovjek po svojoj prirodi dobar te da su ga iskvarile civilizacija i kultura. Izlaz nalazi u povratku prirodi, što ne predstavlja ‘povratak na prvotno stanje, već njegovo prevladavanje u novom, preporođenom građanskom društvu’.

– 1867. Rođen je talijanski književnik, pripovjedač i dramski pisac Luigi Pirandello. Djela su mu prožeta tragičnim humorom, a u njima iznosi ideje o iluzornosti realnog života i realnosti subjektivnih iluzija.

Poznata su mu djela: roman ‘Pokojni Matija Pascal’, ‘Novele za godinu dana’, drama ‘Šest osoba traži autora’ i kritički spisi ‘Humorizam’. Godine 1934. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Na današnji dan