Kalesija 12°

Dogodilo se na današnji dan

– 1371. Poslije turskog prodora na balkanski poluotok, despot Uglješa pokušao je stvoriti savez ugroženih zemalja protiv Turske, a s obzirom da u tome nije uspio, pripremio je s bratom Vukašinom napad na Turke. Međutim, turske postrojbe su iznenada noću napale uspavani logor i ubile Vukašina u blizini Černomelja na rijeci Marici. U boju, poznatom kao Marička bitka, poginuli su braća Uglješa i Vukašin, a njihova vojska je potučena.

marička_bitka
– 1917. Umro Edgar Degas, francuski slikar, grafičar i kipar. Smatra se jednim od istaknutih predstavnika francuskog impresionizma, iako sam sebe nikada nije smatrao pripadnikom pokreta. Zaokupljen urbanim prizorima, balerinama, prizorima s konjskih utrka, Degas nikad u potpunosti ne raskida s majstorima realizma, kao što su Ingres i Delakroix, te većinu svojih djela stvara u ateljeu, ali i pored toga većina povjesničara umjetnosti se slaže da je njegovo mjesto u okvirima impresionizma. Isprva je slikao povijesne scene i portrete u ulju, a 70-ih godina počeo je raditi u pastelu i temperi.

– 1940. Sile osovine, Hitlerova Njemačka i Mussolinijeva Italija, sklopile su u Berlinu s Japanom Trojni pakt kojim su ove tri militantne sile potvrdile svoj zahtjev za vodećim položajem pri uspostavljanju novog svjetskog poretka.

– 1970. Jordanski kralj Husein i vođa PLO-a Jaser Arafat sastali su se u Kairu sa šefovima država i vlada deset arapskih zemalja i potpisali Sporazun od 14 točaka kojim je završen građanski rat u Jordanu.

– 2001. Jedanaestero djece u nigerijskom gradu Kano poginulo je kada se srušila škola koju su pohađali, a 21 učenik je ozlijeđen u nesreći.

– 2003. Istočni Timor, otočna državica u jugoistočnoj Aziji koja se odvojila od Indonezije, postao je 191. članicom Ujedinjenih naroda.

– 2008. Umro Paul Newman, američki glumac, filmski redatelj, imitator, filantrop i automobilist. Osvojio je brojne nagrade, uključujući Oscar za svoju izvedbu u Boji novca Martina Scorsesea 1986., tri Zlatna globusa, BAFTA nagradu, nagradu Ceha filmskih glumaca, nagradu Filmskog festivala u Cannesu, Emmy te mnoge druge počasne nagrade.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Svečanom sjednicom obilježena 111. godišnjica Udruženja ilmijje

  BKC “Alija Izetbegović” Kalesija: U petak predstava za dj …

  Sve više građevinara iz Bangladeša: I BiH počela da uvozi radnu sn …

  “Mladi žele više”: Udruženja iz Kalesije i Zvornika zaj …

  Mladi inžinjer iz Gračanice Asim Pedić pravi robote koji dostižu c …

  CLOSE
  CLOSE