NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Dom zdravlja Kalesija: “Prevencija i rano otkrivanje raka grlića materice”

... | 28. Januara 2020.
19:56
Kalesija Online

Služba porodične medicine JZU Dom zdravlja Kalesija organizuje edukativno predavanje na temu ” Prevencija i rano otkrivanje raka grlića materice” . Predavanje će se održati u petak, 31.januara 2020.godine u sali za predavanja u Domu zdravlja Kalesija sa početkom u 13:00 sati. Organizatori pozivaju sugrađanke da se odazovu pozivu i nauče bitne stvari za svoje zdravlje.


 Evropska asocijacija za borbu protiv cervikalnog karcinoma (European Cervical Cancer Association (ECCA) pokrenula je inicijativu za Evropsku sedmicu prevencije karcinoma grlića maternice 2007. godine, i od tada se na ove dane posebna pažnja pridaje ovom pitanju.

I u BiH je ovo pitanje nešto o čemu se treba voditi računa i podizati svijest žena, ne samo u ove dane januara već i svaki dan tokom cijele godine, jer je ovo oboljenje koje je moguće na vrijeme dijagnosticirati, prve promjene na ćelijama se mogu dijagnosticirati Papanikolau testom- PAPA testom. To je pregled koji je lako obaviti, zlatni je standard, nije bolan i daje na vrijeme rezultate koji nam mogu pomoći da zaustavimo dalje promjene i ne dozvolimo razvoj karcinoma grlića materice, ili ga liječiti u početnim fazama.

Savjet ženama svih godišta jeste da se redovno javljaju na ginekološke preglede, bez straha i stida, jer su to pregledi koji mogu spasiti život.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme