NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Drvosječa: Nakon 24. septembra, cijena peleta bi mogla ići do 1.000 KM po toni

... | 13. Septembra 2022.
16:05
Kalesija Online

U periodu kada je zima sve bliže mnogi naši građani su u strahu kako će zagrijati svoje domove, a posebno su zabrinuti oni koji se griju na pelet.

Cijene peleta su u konstantom rastu, te mjere zabrane izvoza, koje je uvelo Vijeće ministara BiH, nisu dale adekvatne rezultate.

Trenutna cijena peleta na tržištu Bosne i Hercegovine je od 700 KM do 750 KM po toni, ovisno od lokacije. Ono što je također činjenica je veliki porast potražnje upravo iz straha da bi moglo doći do dodatnog poskupljenja ili nestašice.

Mnogi koji su čekali eventualno pojeftinjenje ipak su se odlučili nabaviti pelet po trenutnim cijenama.

Kako kažu iz kompanije “Drvosječa” potražnja je u ovom mjesecu znatno porasla.

“Potražnja je manja nego prošle godine, no ako uzmemo prethodne mjesece, u ovom mjesecu potražnja je znatno veća”, poručuju iz kompanije Drvosječa.

Poručili su da bi moglo doći doći do povećanja cijena ovog energenta kada se ukinu mjere zabrane izvoza koje su na snazi još desetak dana.

“Dok traju zabrane izvoza cijena neće rasti, no kada se zabrana ukine, odnosno ako izvoz krene 24. septembra, cijene će zasigurno rasti i niko ne može prognozirati koju će razinu dostići”, poručili su iz Drvosječe.

Klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika