NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Dva prijatelja iz Švedske do Srebrenika biciklom stigla za 12 dana

... | 7. Septembra 2021.
09:47
Kalesija Online

Reuf Jahić i Suad Buljubašić biciklom su iz Švedske došli do Bosne i Hercegovine za 12 dana i nakon pređenih 2.347 kilometara.

Jahić za Faktor kaže da su u BiH srdačno dočekani, a da i u narednim danima ostaje u svom rodnom Srebreniku na godišnjem odmoru, a da će zatim napraviti i jednu biciklističku turu po Bosni i Hercegovini.

– Sva dešavanja i putešestvije se ne mogu ni opisati, a kada bih vam sve pričao, mogao bih vam danima pričati. Išli smo iz Švedske do Danske, zatim u Njemačku, Austriju, Slovenije te Hrvatsku i na kraju ušli u BiH. Svega je bilo, ali pozitivno je pobijedilo – kaže Jahić.

Njegovom saputniku u Austriji je bicikl je potpunosti uništen, ali srećom nije bio povrijeđen.

– Ja sam padao dva puta, ali opet srećom ni meni ništa nije bilo. Znali smo zalutati putem, penjali smo se na Alpe, kasno smo znali doći do hotela, družili smo se, ali sve je na kraju rezultiralo osmjesima kada smo došli u domovinu. Znali smo koji nam je cilj, za šta vozimo, za djecu sa poteškoćama u razvoju i da pokažemo da mi to možemo. Da je lahko, nije, ali da je teško, niko nas nije natjerao – kaže Jahić.

Išli su, kaže, kaldrmom, poljima pšenice, željezničkom prugom i nije bilo puta koji nisu uspješno prešli.

– Kad padneš, digni se, otresi prašinu i nastavi dalje – kaže sagovornik, te dodaje da su znali svratiti u voćnjak usput te ubrati koju šljivu, jabuku ili krušku da povrate snage, a zatim su nastavljali dalje.

Uručili su Jahić i Buljubašić donacije koje su donijeli iz Švedske.

-U Švedsku planira da se vrati biciklom, ali da nije isključeno ni da će se ipak odlučiti za lakšu varijantu, avionom.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Magazin