NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Džemat Vitinica: Realizacija projekta adaptacije džamije

... | 26. Februara 2020.
21:18
Kalesija Online

Džamija u džematu Vitinica koje je izgrađena prije rata, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bila je ciljana meta srpskih agresora, koji su uspjeli da je sruše, kao i minaret koji je izgrađen od kamena. Nakon rata, želja džamatlija i imama bila je da se džamija obnovi, kako bi se nastavile vjerske aktivnosti u ovom džematu. Nedugo zatim, 1996. godine krenulo se sa obnovom džamije. Ovo je i prva džamija koja je na području MIZ Zvornik obnovljena i stavljana na korištenje džematlijama ovog mjesta. Svečano je otvorena 1997. godine, na veliku radost vjernika i ljudi koji žive u ovom povratničkom naselju. S obzirom da se od tada nije ništa radilo na adaptaciji džamije, ovih dana radi se na novom projektu, a to je proširenje i rekonstrukcija džamije.

” Ovih dana mi smo u velikom pripremanju projekta, i ako Bog da uz Allahovu pomoć, uzdajući se u naše džematlije kako u domovini, tako širom svijeta i dijaspori da ćemo ovaj projekat koji smo zamislili da privedemo kraju, te da ćemo imati ovdje jedan kvalitetan i lijep vjerski objekat, kakav zaslužuje džamat Vitinica”, kazao je Islam ef. Mehmedović, imam džemata Vitinica.

“Na inicijativu jednog velikog dijela džematlija krenut ćemo sa adaptacijom, nadam se da ćemo brzo završi ovaj projekat. Ideja se javila, ne samo da nam treba prostor već ova džamija je adaptirana poslije rata. Sada su se stekli uslovi da se to može proširiti. Bilo je dileme da li da srušimo objekat, ali mi smo se odlučili na adaptaciju. Po procjeni bi trebala koštati od 500.000 do 700.000 KM. Gro sredstava planiramo sami , uzdamo se u džematlije”, kazao je Smajl Beširović, predsjednik džematskog odbora.

Džemat Vitinica jedan je od brojnijih džemata na području MIZ Zvornik, u kojem su upriličene mnoge vjerske manifestacije i druženja. Zbog toga im je i potrebno proširenje ovog vjerskog objekta, navode inicijatori.

“Ovo je poprište velikih tradicionalnih programa kao što je poznati vitinički mevlud koji okupi na stotine džematlija. Svih ovih godina smo kuburili s prostorom da upriličimo sve vjerske aktivnosti, pa smo vapili da pod jednim krovom imamo prostor za djecu, omladinu, ženski džemat… Džamija će se proširiti za nekolicinu kvadrata, gdje ćemo dobiti jednu divanhanu u kojoj ćemo moći da sijelimo, družimo se, razgovaramo… U donjem dijelu ćemo imati sobu za itikaf, imamsku sobu sa kancelarijom, mokri čvor, abdesthanu. Po meni ono što je najveću vrijednost projekta je ovo kube, koje će sa vanjske strane imati estetski izgled, a sa unutrašnje višenamjensku korist.”, dodao je ef. Mehmedović…

U okviru ovog projekta planirano je i proširenje ulaza u džamiju, uređenje enterijera džamije, kao i spoljašnost. Munara je izgrađena od kamena koji se klesao iz obližnjih kamenoloma, koju su gradili vrijedni vitiničani, pa s toga ona će ostati u izvornom obliku.

Na NEON Televiziji uskoro ćete moći pogledati TV prilog iz džemata Vitinica.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika