NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Džemper Rabije Fejzić našao se u novom izdanju popularnog modnog magazina Vogue

... | 3. Jula 2019.
14:26
Kalesija Online

Ručno pleteni džemper, koje su radile pletilje organizacije Udružene iz Sarajeva, našao se u online izdanju popularnog modnog magazina Vogue. Džemper koji je rađen za francusku modnu kuću Patou, izabran je među 150 modela koji čine novu kolekciju.

“Možemo reći da je to je znak prepoznavanja kvaliteta našeg rada, jer se i oni sami kroz svoje kolekcije i kreacije se fokusiraju na rad sa socijalnim preduzećima, održivoj modi, te na korištenje ekoloških materijala”-kazala je Andrea Maksić članica udruženja za NEON Televiziju.

Crtež željenog izgleda džempera rađen je po posebnoj šemi, koju su članice dobro razradile na osnovu dizajna koju je proslijedio klijent. .

“Džemper je plela članica Udruženja, iskusna pletilja Rabija Fejzić. Šara je komplikovana, i na njenoj tehničkoj izradi se zajednički i dugo radilo. Za izradu prvog uzorka džempera je bilo potrebno 5 do 6 dana”- navodi Maksić.

Francuska modna kuća PATOU je dugogodišnji klijent ovog udruženja, a pripremajući svoju novu kolekciju, odlukom da se džemper bude dio kolekcije, iznenadio je Udružene.

“Naš klijent, PATOU nas je iznenadio sa tom viješću, jer nismo znale da će se njegova kolekcija naći u online izdanju modnog časopisa VOGUE. Izradi svakog uzorka i odjevnog predmeta ili asesoara pristupamo profesionalno uz maksimalnu posvećenost detaljima i kvaliteti, bez obzira da li će isti biti predstavljen na nekoj modnoj reviji, časopisu ili ne, jer kvalitetan ručni rad je naš trademark po kojem nas sve više prepoznaju širom Evrope, ali i na drugim kontinentima, što rezultira prirodno i povećanjem broja narudžbi i klijenata”

Udruženje “UDRUŽENE” je dobrovoljno udruženje žena osnovano 2012. godine koje ima za cilj zaštitu, promociju i očuvanje bosanskohercegovačkih rukotvorina, očuvanje digniteta žena pletilja, prenos tradicionalnih vještina na mlađe naraštaje kao i stvaranje povoljnih uslova za kreativno stvaralaštvo žena pletilja.

“Cilj našeg djelovanja je da kroz pletenje i kreativni rad okupimo što veći broj žena, da podignemo njihove pletačke sposobnosti na profesionalni nivo, te da plasiramo ručno pletene proizvode na zapadno tržište”

Udružene trenutno broje oko 350 pletilja, od kojih su većina članice udruženja, dok druge pripadaju regionalnim pletačkim centrima i udruženjima sa kojim sarađuju, a locirani su u drugim gradovima širom BiH: Jablanica, Konjic, Kakanj, Visoko, Rudo, Zenica/Vranduk.

“Udružene proizvode visoko kvalitetne odjevne predmete za modne kreatore iz Francuske, Norveške, Japana. Također, imamo i svoj sopstveni brand KIO čije proizvoda možete pogledati na našem web shopu www.kioknitting.com ili nas posjetiti u našem Showroom una adresu Obala Kulina bana 22/II, Sarajevo”-navodi Maksić.

Rukotvorine iz dana u dan postaju sve popularnije. Svi koji žele biti posebni i koji vole imati ručni rad najčešći su kupci ‘handmade’ rukotvorina, pa tako je danas i sve više vrijednih ruku koje žele izrađivati različite unikatne stvari. Ručni rad je vrijednost koja ostaje za više generacija i prava je materijalna baština.

“Što se tiče neke masovnije proizvodnje ručno pletenih odjevnih predmeta, u tome ipak prednjače evropski dizajneri, s obzirom da je njihovo tržište puno veće, dok klijenti a i sami dizajneri sve više počinju da cijene ručno rađene odjevne predmete, jer trenutno je čitav modni svijet fokusiran na pokret održive i spore mode kojem se pridaje dosta pažnje”-navodi Andrea Maksić za NEON Televiziju.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin