NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Džinovski lav i riba napravljeni od snijega remek djelo Enisa Idrizovića

... | 23. Januara 2021.
11:26
Kalesija Online

Svako na svoj način uživa u snijegu i zimskim radostima. Navikli smo da od snijega pravimo snješka bijelića, sankamo se, skijamo, međutim, nemamo priliku vidjeti da neko od snijega pravi skulpture. Džinovski lav i riba napravljeni od snijega su remek djelo Enisa Idrizovića, iz kladanjskog naselja Pauč (MZ Tuholj). Njegove skulpture od snijega privukle su pažnju mještana Tuholja, koji su navikli od Enisa kada padne snijeg da smili nešto novo i njegove kreativne skulpture postanu glavna aktrakcija u selu.

“Svaku skulpturu koju radim nebitno dali je od snijega ili drveta ili bilo čega drugog meni je jednostavno za izraditi. Za svaki rad čovjek da bi postigao rezultat mora voljeti ono šta radi”, kazao je Enis.

Inače, Enis izrađuje skulpture od drveta i 2019. godine na takmičenju u Tuzli osvojio je prvo mjesto u modelarstvu. Također, medalje i priznanja osvajao je i na drugim takmičenjima. Od svoje desete godine počeo je sa rezbarenjem drveta, a kasnije se usavršavao i počeo praviti skulpture različitih oblika i veličina.

“Kao dijete sam počeo da izrađujem od drveta sitne sklupturice sa čakijcom, volio sam drvo obrađivati, to me je činilo sretnim. Svaki komad drveta koji bi našao odma bi mi došla ideja šta bi moglo se napraviti od njega.”

Za jednu veću skulpturu od drveta kaže da ju mu potrebno dva dana intenzivnog rada. Najdraže mu je kada najmlađi prepoznaju njegov rad, a na izložbama i sajmovima na kojim je učestvovao njihove reakacije su neizostavne.

“Što se tiče komentara uvijek su pozitivni, a što me najviše raduje kada vidim da su djeca sretna. Gdje god sam bio na nekim izložbama priđu i slikaju se sa sklupturama. Moji radovi od drveta nalaze se svugdje po svijetu, ljudi dosta kupuju”.

S obzirom da je zaposlen i porodičan čovjek Enis svaki slobodan trenutak želi iskoristi kako bi se posvetio nekoj novoj ideji i izraditi nešto drugačije od drveta. Ljubav prema ovome prenio je i na sina Ajnura, koji itekako pokazuje zainteresovanost i talenat, te mu pomaže prilikom izrade skulptura, što Enisa čini posebno sretnim. Ako želite poručiti neki od radova, imati unikatan predmet u svome domu možete posjetiti facebook stranicu https://www.facebook.com/AjnurAzur i pogledati Enisove radove.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin