NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Egipatski ribar osuđen na 280 godina zatvora

... | 8. Marta 2023.
15:36
Kalesija Online

Ribar iz Egipta, 45-godišnji H. Elfallah, osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od skoro tri stoljeća.

FOTO: ILUSTRACIJA

Sud u Grčkoj mu je ranije ove sedmice izrekao osuđujuću presudu zbog, kako je navedeno u optužnici, krijumčarenja skoro 500 ljudi iz Libije u Grčku u novembru prošle godine, među kojima je bilo 336 muškaraca, 10 žena, 128 dječaka i devet djevojčica.

Osuđen je na 280 godina zatvora, a prijetila mu je zatvorska kazna u trajanju od 4.760 godina – po deset godina za svaku krijumčarenu osobu.

Aktivisti za ljudska prava su nezadovoljni presudom, tvrdeći da je sud iskoristio ribara, koji je upravljao brodom kojim su se prevozili migranti, kao žrtveno jagnje. Elfallah je pronađen nakon što je krajem novembra 2022. čamcem došao do kretske luke Paleochora.

Sa broda, nad kojim je blizu obale izgubljena kontrola usljed snažnog vjetra, slati su Obalnoj straži Grčke signali za pomoć. Obala straža je spasila migrante koji su bili na brodu koji je doplovio iz Libije, a krajnja destinacija je bila Italija.

Na njemu su uglavnom bili migranti iz Sirije, Egipta, Pakistana, Sudana i Palestine. Prema nevladinoj organizaciji za ljudska prava Borderline-europe, odmah je uhapšeno sedam osoba, među kojima su Elfallah i njegov 15-godišnji sin.

Ova organizacija tvrdi da Elfallah nije odgovoran za krijumčarenje migranata te da nije želio upravljati plovilom, već da su ga na to primorale vremenske neprilike. Elfallah i njegov sin navodno su se željeli spojiti sa sinom, odnosno bratom koji živi u Velikoj Britaniji.

S obzirom na to da su kontrole i zakoni u Evropi sve rigorozniji, krijumčari obično migrantima prepuštaju da sami putuju preko Mediterana ili Egejskog mora, prenosi Euronews.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika