NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Elektrotehnička škola u Tuzli: Solarni paneli investicija koja štedi novac

... | 24. Septembra 2021.
10:45
Kalesija Online

Dok se u mnogim razvijenim državama obnovljivi izvori energije uveliko koriste, u Bosni i Hercegovini je to slabije zastupljeno. Sigurno je da ste svi čuli za solarne panele, ali je pitanje jeste li pomislili da ih ugradite na krovove vaših domova te kako i na koji način oni funkcionišu.

Ekipa Federalne televizije je posjetila Elektrotehničku školu u Tuzli gdje su nam đaci i njihovi profesori održali edukativni čas tokom kojeg smo mnogo naučili.

„Funkcioniše vrlo jednostavno… Spojimo ga na akumulator, onda preko prekidača prebacujemo na solarnu energiju… i onda je učionica osvijetljena preko solarnih panela“, objašnjava Sejfudin Agić, direktor Elektrotehničke škole Tuzla.

Tako smo na najjednostavniji način vidjeli kako se preko solarnog panela postavljenog na zidu škole koji upija zrake Sunca stvara čista električna energija. Sistem je ovo koji treba biti dio budućnosti svakog domaćinstva, smatra učenica Emina Mandžukić:

„Razlozi su zaista mnogobrojni, ali prvi i glavni razlog jeste što ne crpimo prirodna bogatstva, dakle obnovljivi izvori energije, njih ne možemo potrošiti, to je dakle beskonačno. Obnovljivi izvor energije je Sunce, to nema granice i možemo raditi čuda.“

O obnovljivim izvorima energije u ovoj školi se uči još od prvog razreda. Lukas Nikolić, jedan od učenika, kaže da se i danas sjeća profesoricinih riječi od prije nekoliko godina – da jedan pojedinac ne može ništa, ali da grupa može mijenjati svijet:

„Od tada pa do dana današnjeg ja redovno gasim svjetlo u prostorijama koje ne koristim, štedim energiju na koji god način mogu i mislim da bi, kad bi nas više tako radilo, mogli očuvati energiju, a onda je kasnije ponovo koristiti, što je zapravo i cilj obnovljivih izvora energije.“

„Kao jedan od njihovih zadataka je da izračunaju jedan offgrid sistem, sistem koji se ne veže za mrežu za objekat u kojem žive, a nakon toga po našim iskustvima, neki od učenika su sa svojim roditeljima to zaista i realizirali na svojim kućama“, ističe Jasmina Omedić, profesorica elektronike i digitalne tehnike u Elektrotehničkoj školi Tuzla.

Prelazak na solarnu energiju jedan je od najpozitivnijih koraka ka posjedovanju ekološkog doma. U Bosni i Hercegovini je rijetkost da to imaju domaćinstva, ali primjetan je pomak kada su u pitanju velike firme.

„To je ono sigurno što nas čeka u budućnosti jer bi dobro bilo da krovovi naši budu pokriveni sa solarnim panelima i da proizvodimo solarnu energiju. Imamo puno prostora, međutim trebamo još zakonsku regulativu koja će omogućiti građanima da to rade na svojim krovovima“, pojašnjava Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Inače, u pripremi je novi zakon o obnovljivim izvorima energije na nivou države kojim bi ovakve stavke trebale biti izmijenjene i koje će raditi u korist očuvanja ekologije. Mogućnost postavljanja solarnih panela u privatim domovima je sigurno jedna od njih.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Azra Delmanović)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika