NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Enver i Hurija Mujanović iz Kikača ove godine ispekli 400 kg pekmeza

... | 13. Septembra 2021.
13:53
Kalesija Online

Obilazeći danas Kikače i Hrasno Donje ekipa NEON Televizije u avliji je zatekla supružnike Envera i Huriju Mujanović. Sjedili su pored dvije tave. Pekli su pekmez. Iako smo došli nenajavljeni srdačno su nas dočekali i bili raspoloženi za priču.
Kazali su nam da sezonu pečenja pekmeza od jabuke privode kraju. Ove godine ispekli su oko 400 kg pekmeza i pripremili 150 litara sirćeta.

“Imamo 100 stabala jabuke ramićke. Voćke su u bašči ove godine rodile bez obzira što je bila suša . Nešto smo naslijedili od mog djeda i oca, a nešto smo kalemili poslije rata. Brali smo po 40 vreća, i za 24 sata napravimo pekmez.” kažu nam Mujanovići.

Mjesec dana pravili su pekmez, odnosno obavljali poslove vezane za spomenuto. Bilo je teško, vrlo malo su spavali jer je potrebno sve vrijeme biti uz tavu kako pekmez ne bi zagorio.

Proizvode koje pripreme Mujanovići i prodaju. Kažu da su ljudi zainteresovani i da se posljednjih godina sve više cijeni domaće.

Iako su sa pečenjem pekmeza od jabuke došli do kraja ono što slijedi jeste priprema pekmeza od šipa. Naši sagovornici ističu da je i šip rodio te da će i u narednom periodu biti posla ali što se mora kažu nije ni teško.

Razgovor sa Enverom i Hurijom možete pogledati OVDJE.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme