NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu u blagom poboljšanju

... | 4. Januara 2022.
15:22
Kalesija Online

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu u blagom je poboljšanju, ali još uvijek nepovoljna. U protekle 3 sedmice zabilježen je manji broj novozaraženih u odnosu na posljednje mjesece 2021. godine. Trenutno je 613 pozitivnih na ovom području, a u protekla 24 sata pozitivan test na koronavirus imalo je 12 osoba. Troje ih je iz Tuzle, po dvoje je zabilježeno u Lukavcu, Srebeniku i  Živinicama, dok po jedna novozaražena osoba dolazi iz Banovića, Kalesije i Kladnja.

„Imamo podatak da je u protekla 3 dana 101 pozitivna osoba na području Tuzlanskog kantona od nešto preko 900 testiranih uzoraka što nas dovodi do procenta pozitivnih od nekih 11 posto. To je dakle blagi pad u odnosu na neki prethodni period. Situacija što se tiče hospitaliziranih je takva da imamo 90 pacijenata na UKC-u Tuzla od kojih su 4 na mehaničkoj ventilaciji. Nažalost i u dane vikenda smo imali 7 smrtnih ishoda kao posljedica COVID-A 19“, rekao je Božo Jurić ministar zdravstva TK.

Širom BiH evidentno je prisutvo Omikrona, novog soja koronavirusa. U Tuzlanskom kantonu još uvijek nije zvanično dektektovan, ali to ne znači da nije prisutan, s obzirom da se sekvencioniranje ne vrši u našem kantonu. Kako bi zaustavili naglo širenje koronavirusa među stanovništvom neophodno se vakcinisati ističe Božo Jurić ministar zdravstva TK. Međutim, taj proces teče sporo. Jednu dozu cjepiva u TK primilo je 34 odsto, dok je sa dvije vakcinisano 32 odsto stanovništva. Najviše vakcinisanih sa dvije doze dolazi iz Doboj Istoka 57 odsto, dok je najmanje  zabilježeno u Sapni 15 dosto.

„Ti procenti sporo napreduju, dakle proces vakcinacije teče sporo. Zaista u prethodnih 7 dana aplicirano je nešto manje od 4 tisuće doza vakcina što je zaista moramo priznati malo za područje Tuzlanskog kantona. Dakle tendencija je da interes za vakcinaciju opada. Mi moramo sve učiniti i pozivati stanovništvo na vakcinaciju i ovim putem bih to iskoristio da sve one koji nisu vakcinisani pozovem da iskoriste priliku, da iskoriste ovo poboljšanje epidemiološke situacije  da se vakcinišu da bi u slučaju dodatnog pogoršanja bili na izvjestan način zaštičćeni od ove bolesti i smrtnoh ishoda“, istakao je Jurić.

U Tuzlanskom kantonu počela je vakcinacija stanovništva i trećom dozom, a dosad se na ovaj korak odlučilo tek oko 2 odsto stanovništva. Od pojave pandemije pozitivan test na COVID-19 imalo je nešto manje od 32 hiljade stanovništva, od kojih se 29 hiljada i 500 oporavilo, dok je 1.591 osoba izgubila bitku sa ovim opakim virusom. Iz resornog ministarstva očekuju da se trend opadanja novozaraženih nastavi i u sedmicama koje su pred nama.

rtvtk.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme