NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Etničke manjine prve na meti Putinove “djelimične” mobilizacije

... | 22. Septembra 2022.
17:03
Kalesija Online

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama prikazani su ogromni redovi za mobilizaciju u sibirskoj pokrajini Jakutja kao i Čečeniji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u svom obraćanju naciji saopćio kako započinje “djelimičnu” mobilizaciju koja će biti ograničena na 300 hiljada vojnika. Ipak danas su se pojavile informacije da to vjerovatno neće biti slučaj nego će mobilizacija obuhvatiti mnogo veći broj, čak i do milion regruta.

Kako su mnogi analitičari predviđali mobilizacija će prvo obuhvatiti područja gdje žive manjinske zajednice, poput Sibira i Čečenije. Više je razloga za takvu odluku, a primarni je zbog “mira u kući” zaštititi koliko je moguće veće gradove poput Moskve i Sankt Petersburga, ali i iskorištavanje mnogo lošije finansijske situacije koja vlada u drugim dijelovima Rusije. Vojnici iz tih područja su i do sada bili okosnica ruske vojske.

Sve više je izvještaja o nezadovoljstvu u Rusiji a mladi na sve načine pokušavaju da izbjegnu mobilizaciju. Vrijeme će pokazati u kakvoj mjeri će ovaj Putinov potez promijeniti situaciju koja trenutno vlada u Ukrajini ali i Rusiji.

klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika