NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Evo kako cimet utječe na vaše zdravlje

... | 20. Oktobra 2019.
11:40
Kalesija Online

Cimet je odličan kao začin u svim vrstama jela

Neka istraživanja pokazuju da antioksidansi u cimetu djeluju protuupalno

Postoje dvije vrste cimeta, cejlonski i cassia cimet. Cassia je pristupačnija i popularnija od cejlonskog, ali cejlonski je sigurniji za korištenje u većim količinama.  

Iako istraživanja pokazuju da cimet pozitivno utječe na mnoge zdravstvene probleme, ipak je potrebno više istraživanja o tome. Cimet nikako ne smije zamijeniti drugu hranu, prehrambene navike ili lijekove.

Neka istraživanja pokazuju da antioksidansi u cimetu djeluju protuupalno. Cimet je također koristan za bol, zatezanje u mišićima i protiv oticanja. Pospite cimet i dopunite njime druge namirnice koje se bore protiv upale.

Cimet može utjecati na faktore povezane s bolestima srca, iako nema dovoljno znanstvenih dokaza za to. Jedno istraživanje pokazalo je da 120 mg cimeta dnevno može poboljšati nivo LDL holesterola, nivo triglicerida i ukupnog holesterola.

Drugo istraživanje pokazalo je da su ljudi s visokim udjelom začina u prehrani, poput cimeta i kurkume, a koji su inače jeli masne obroke, uspjeli smanjiti trigliceride.

Otpornost na inzulin, ili kada tijelo ima slabu reakciju na njega, povezano je sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa tipa 2 ili metaboličkog sindroma. Istraživanja su pokazala da s uzimanjem cimeta dolazi do poboljšanja u kontroli glikemije kod osoba s dijabetesom.

Cimet ne samo da smanjuje šećer u krvi, nego i poboljšava osjetljivost na inzulin. Uzimanje cimeta uz obrok s visokim udjelom ugljikohidrata može pomoći u sprečavanju povećanja nivoa šećera u krvi.

Ipak, treba biti oprezan kod uzimanja cimeta jer on nikako ne smije biti primarna strategija ili dugoročno rješenje za kontrolu nivoa šećera u krvi. Za takve pothvate ipak treba postojati više istraživanja. Visoka količina antioksidanata u cimetu može DNA zaštititi od oštećenja i mutacija ćelija koje su povezane s rakom. Međutim, istraživanje koje je pokazalo takve rezultate provedeno je samo na životinjama i u epruvetama. 

Potrebna su ipak daljnja istraživanja na ljudima kako bi se osigurali relevantni znanstveni dokazi koji bi potvrdili da se cimet stvarno može boriti protiv raka. Ipak, moguće je da ova namirnice sprečava rak i ostale bolesti drži podalje od nas.

Cimetovo ulje ima antibakterijska i antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcija. Cinamaldehid je jedna od glavnih aktivnih komponenti ovog začina koji štiti od infekcija.

No, ipak je potrebno više istraživanja o vrstama infekcija koje bi cimet mogao smanjiti. Istraživanja koja su do sada provedena pokazuju da cimet sprečava pojavu listerioze, salmonele, a može biti i učinkovit protiv infekcija kvascima.

Zahvaljujući antimikrobnim svojstvima cimet je dobar za oralno zdravlje. Istraživanja pokazuju da je posebno dobar učinak ima u sprečavanju karijesa i lošeg zadaha.

Neka ranija istraživanja pokazuju da cimet može imati pozitivne učinke kod bolesti poput multiple skleroze, HIV-a i Alzheimerove bolesti.

Izuzetno je dobar kao začin za hranu jer se na taj način u njoj pojačavaju količine antioksidanata.

Ovaj specifičan i nadasve ukusan začin dobro se slaže s mnogim vrstama hrane i može vas natjerati da jedete još više voća i povrća.

– S obzirom na to da kvalitetni cimet obiluje kumarinom, izrazito snažnim sastojkom koji može oštetiti jetru, dvije čajne kašičice dovoljne su za povoljan učinak cimeta, a ne mogu naškoditi organizmu – više od toga može biti štetno.

Za snižavanje holesterola, smanjivanje tjelesne težine te ubrzavanje metabolizma, nutricionisti su osmislili dijetu temeljenu na dvije efikasne namirnice – cimetu i jogurtu. 

Dijeta se također preporučuje dijabetičarima, kao i svima koji imaju genetske predispozicije za istu bolest u svrhu prevencije.

Formula za ovaj ljekoviti napitak je vrlo jednostavna – u šolju od dva dl jogurta umiješati 1 čajnu kašičicu cimeta. Taj se pripravak pije svakog jutra prije doručka te navečer kao zadnji obrok.

Preporučuje se za jogurt koristiti domaći kefir, a najkvalitetniji cimet je onaj cejlonski.

Idealno bi bilo uz cimet i jogurt tokom doručka uvrstiti i svježe voće, obavezno tokom dana piti dovoljno vode te izbjegavati zaslađene sokove i slatkiše.

Izvor: avaz.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika