NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Fabrika duhana Sarajevo ostaje bez poznate marke cigareta

... | 18. Novembra 2018.
10:18
Kalesija Online

Lucky Strike je svjetski poznati brend u vlasništvu British American Tobaccoa (BAT), koji je preuzeo vlasništvo i nad brendovima Fabrike duhana Sarajevo.

Poznati brend cigareta Fabrike duhana Sarajevo – Aura, uskoro postaje dio Lucky Strike porodice. Tako će, na primjer, Aura Gold uskoro postati Lucky Strike Flow Filter. Ove cigarete će, dakle, nastaviti izlaziti pod novim nazivom, odnosno brendom.

Lucky Strike je svjetski poznati brend u vlasništvu British American Tobaccoa (BAT), koji je preuzeo vlasništvo i nad brendovima Fabrike duhana Sarajevo, piše Biznisinfo.

Inače, na paklicama Aure Gold koje se ovih dana mogu kupiti u Sarajevu piše da su proizvedene u Rumuniji, a da je uvoznik za BiH kompanija TDR d.o.o. Sarajevo.

Podsjetimo da je slična sudbina ranije zadesila brendove Tvornice duhana Rovinj nakon što ih je preuzeo BAT, pa je, naprimjer, Ronhill postao Dunhill.

Podsjetimo da su bh. mediji nedavno pisali o tome da BAT, koji ima sve manje proihode od prodaje, izmješta proizvodnju brendova FDS-a iz BiH.

U BAT-u priznaju kako su gubici na tržištu ogromni te da su bili prinuđeni smanjiti proizvodnju u BiH. Zbog crnog tržišta, odnosno nelegalne konkurencije koja je najizraženija u BiH i na koju otpada oko 50 posto tržišta, ali i Zakona o akcizama, ranije su kazali da stanje nije nimalo optimistično.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika