NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Fadila Peštelić penzionerske dane provodi heklajući unikatne torbe i slikajući

... | 1. Maja 2020.
14:12
Kalesija Online

Šezdesetpetogodišnja Fadila Peštelić radni vijek je provela radeći kao matičar u Općini Banovići. Poslovne i porodične obaveze nisu je spriječile da ponekada uzme iglu i konac i prepusti se čarima ženskog ručnog stvaralaštva. Plesti, heklati, šiti naučila je od majke, a još kao dijete bila je zainteresovana za izradu rukotvorina. Da bi odlaskom u penziju popunila višak slobodnog vremena i dalje njegovala svoju kreativnost, ponovo se vratila hobiju iz djetinjstva. Posvetila se heklanju unikatnih torbi od sintetičkog prediva i slikajući.

“Od mali nogu sam bila zainteresovana za sve vrste ručnog rada, tako da sam šila, plela, heklala, a tome sam se u potpunosti posvetila tek kada sam otišla u penziju. Izradi ručno heklanih torbica sam se posvetila prije dvije godine. Torbe radim od sintetičkog prediva, ukalupim, karton za čvrstoću, plastična mrežica i na kraju postava”, ispričala je Fadila, kojoj su djeca najveća podrška u ovoj odluci.

Za izradu jedne torbe potrebno je od pet do sedam dana, zavisno od modela. Htjela je obogatiti ponudu, pa je krenula i sa heklanjem cegera, ukrašenim ručno izrađenim cvjetovima od satenske trake.

Osim heklanih torbi, cegera, predmeta od fimo mase, okušala je sreću i sa izradom dekorativnog cvijeća od hladnog porculamna.

“Jednom prilikom sam se putem interneta upoznala sa tehnikom izrade hladnog porcelana, pa sam okušala sreću. To mi je jedno vrijeme bila okupacija.”

Fadila živi u Banovićima, sama, djeca su otišla u inostranstvo, na ovaj način ublažava odsustvo voljenih, čuva stari zanat od zaborava, a i svojim primjerom pokazuje da penzionerski dani mogu biti produktivni i zabavni. Pozitivne reakcije njegog rada, donosile su sve više posla i kupaca. Heklala je haljine, majice, šešire, a kako kaže, ručni radovi su jako malo cijenjeni na ovim prostorima.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin