NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

FOTO/Izletište Pješavica: Mještani ogorčeni zbog masovne sječe borova, prijete blokadom puta

... | 11. Maja 2022.
14:12
Kalesija Online

Mještani Petrovica, koji žive u blizini izletišta Pješevica, ovih dana su ogorčeni zbog masovne sječe četinarske šume na ovom lokalitetu. Prema njihovom kazivanju, a i mi smo se mogli u to uvjeriti, posječeno je više od hiljadu stabala bora. Jučer se grupa mještana okupila pored oborenih trupaca kako bi iskazali svoj protest.

Mirsad Muminović, predsjednik mjesne zajednice Petrovice, ovo je nazvao masakrom nad šumom.

– Ovo je strašno. Tražimo od nadležnih da utvrde odgovornost za ovo i da se zaustavi sječa, kazao je Mirsad Muminović.

Na društvenoj mreži facebook prvi je fotografije isječenih borova objavio mještanin Hasan Kulašević.

– Sjekli su subotom i nedjeljom. Ako je ovo radila državna firma, malo je čudno da su to vikendom radili. Ako je rađeno u privatnoj režiji, treba ispitati ko im je odobrio. Navodno kažu da se sječe oboljelo drveće, ali znamo i mi nešto; vidi sa da je većina zdravih borova osječena. Ovo moramo spriječiti, kazao je Kulašević.

I Asim Mujkić nam je potvrdio da je sječa urađena tokom vikenda. On tvrdi da je isječeno oko 1500 stabala.

Osim sječe borova na lokalitetu izletišta Pješavica, Muhamed Džananović, član Vijeća MZ Petrovice, je ukazao i na nekontrolisano odlaganje smeća na ovom izletištu.

Jučer su, na licu mjesta, bili i prof. dr. Muhamed Omerović, predsjednik Eko-Zelenih, i drugi aktivisti. Omerović se obratio prisutnima.

– Mi se moramo boriti za svako drvo. Svaki ovaj bor je respirator, fabrika čistog zraka. Moramo to čuvati. Tu smo da vam damo podršku. Nadležni moraju utvrditi da li se ovdje radi o nekontrolisanoj, neselektivnoj sječi ili je to, kako neki govore, sječa oboljelih stabala. Mi iz Eko-Zelenih moramo se boriti za svaku šumu, za svako drvo, kazao je prof. dr. Muhamed Omerović.

Mještani prijete i da će blokirati put, da će zabraniti odvoz trupaca sa ovog mjesta. Neki tvrde da ovdje ima posla i za SIPA-u.

Ono što smo i mi uočili jeste da su posječena stabla “počekićana”, označena.

Na licu mjesta smo zatekli i šumara Nermina Mujkića, ali on nam je, kako je rekao, ne smije davati izjave, te da se moramo obratiti nadležnima.

Ovim povodom oglasio se i kalesijski načelnik Sead Džafić:

– Poštovani građani Kalesije, posebno mještani Petrovica Gornjih, koji mi pišete i koji šaljete ove fotografije, želim da kažem da ja kao načelnik ali i Općina Kalesija nismo upoznati sa sječom drveta na izletištu Pješavica. Naime šume su u nadležnosti JP Šume Tuzlanskog kantona i oni su odgovorni za ovaj čin. Ja kao načelnik Općine zajedno sa inspektorima i nadležnim u službi ću već sutra poslati dopis na adresu Šuma TK i tražiti pojašnjenje za sječu drveta na Pješavici u MZ Petrovice, napisao je na svom fb profilu kalesijski načelnik Džafić.

IZ JP Šume Tuzlanskog kantona još se nisu oglasili ovim povodom. Barem na njihovoj zvaničnoj web stranici nema nikakvog saopštenja u vezi sa ovim slučajem.

Masovna sječa šume na lokalitetu Pješavica ne tiče se samo mještana Petrovice, već svih nas i zato nadležni moraju reći o čemu se radi.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme