NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

FOTO/Obilježena godišnjica bitke na Karovinama

... | 23. Avgusta 2019.
13:13
Kalesija Online

“Svaki put kada bi polazio na liniju uvijek bi svojim ukućanima govorio da mu, ako on pogine, pripaze na malog sina, da dijete ne ostane na ulici” piše u knjizi “Kalesijski šehidi i poginuli borci” opisujući jednog od poginulih na Karovinama 22.augusta 1992.godine. Napisane riječi itekako govore koliko žrtvu su podnijeli borci boreći se za slobodu kako Kalesije tako i Bosne i Hercegovine. Kako bi njima, šehidima koji su svoje živote dali za našu slobodu, odali dužnu počast jučer je obilježena godišnjica “Bitke na Karovinama”. Na lokalitetu Karovina živote je izgubilo 27 šehida, ali najteža bitka vođena je 22.augusta 1992.godine kada je živote izgubilo 11 boraca a ranjeno njih 43 .

“Tog dana u ranim jutarnjim satima agresorske strane
potpomognute artiljerijom izvršile jak napad na našu liniju odbrane . U jednom momentu zaposjele su nekoliko naših rovova. Bitka je trajala čitav dan do duboko u noć da bi u ranim jutarnjim satima mi izvršili pripremu jedinice, udarili kontra napad i vratiti zaposjednute linije” prisjeća se Ramiz Zahirović jedan od ratnih komandanta koji je bio direktan učesnik .

Tog dana na brdu Karovine bio je Hasan Ćorsuljić koji kaže da je bilo strašno čuti plač ljudi koji su tada bili na pomenutom mjestu.

” Put je bio sav krvava i pun zavoja. To je bilo nešto najstrašnije u mom životu, čuti plač ljudi. Svako je plakao za nekim. Mi,smo došli kao interventna jedinica. Još uvijek se tu granatiralo. Mnogo je komandira četa i vodova poginulo na ovom mjestu” kazao je između ostalog Ćorsuljić.

Na dan obilježavanja bitke koja je od velikog značaja bila kako za Kalesiju tako i Bosnu i Hercegovinu jer su spriječene namjere agresora da se spoji sa ostalim jedinicama i zaposjedne ovo područje, na spomen obilježje položeno je cvijeće i proučena fatiha pred dušu šehida i poginulih boraca.

Čas historije održao je ratni komandant Ramiz Zahirović, a prisutnima se obratio i načelnik općine Kalesija Sead Džafić koji je istakao važnost obilježavanja godišnjice Bitke na Karovinama. O tome kako se ne smije zaboraviti ono što se dešavalo na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995 govorio je i mjesni imam Muamer ef Bukvarević.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme