NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

FOTO: Orlić novo Bošnjačko dovište iznad Hajvaza

... | 30. Avgusta 2014.
14:30
Kalesija Online

Nakon 65. godina od komunističe zabrane okupljanja, danas je zaživjelo dovište „Orlić“ iznad nekadašnjeg kalesijskog sela Hajvazi. Vjernici svih generacija spustili su danas čelo na tlo Bošnjačke zemlje zamolivši Allaha dž.š. da se zlo koje ih je zadesilo od 1992-1995. godine nikada ne ponovi.

Tribinu o očuvanju imovine Bošnjaka u Republici Srpskoj održao je Mujo Hadžiomerović koji je pozvao sve one koji su imali prebivalište u tzv.Republici Srpskoj da prijave svoju imovinu kako bi istu očuvali u miru.

Nakon tribine, Enver efendija Alić glavni imam u Medžlisu Islamske zajednice sa svojim imamima pročio je i dovu, a klanjan je i podne namaz. Vjernici oni malo stariji nisu mogli sakriti suze zbog oživaljavanja ovog dovišta koje se nalazi na međi sela Hajvazi, Potočani i Seferovići, a nalazi se na nekadašnjem „Pašinom putu“ koji je povezivao Zvornik sa Tuzlom i drugim gradovima iz Osmanskog perioda.

Inače ideju o ponovnom pokretanju dovišta pokrenuo je Dževad Tosunbegović dugogodišnji predsjendik Preporoda u Osmacima, kao i Muhamed Omerović profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Nijaz Karić profesor sociologije te mještani Hajvaza koji su i danas se pokazali kao pravi domaćini ugostivši mnoge vjernike.

Inače ovo je treći put da se vjernici okupljaju na ovom dovištu, ali po prvi put organizaciju na sebe je preuzela Islamska zajendica što će značiti da će ovo dovište postati svake godine sve više i više posjećeno, a u planu je i uređenje puta prema istom.

 

 

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Glas mladih, Kalesijske teme