NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

FOTO: Po prvi put u MSŠ Kalesija predstavljeno “bogatstvo” našeg naroda

... | 8. Decembra 2016.
13:22
Kalesija Online

Veliki broj učenica, predstavnika iz javnog života, profesora i roditelja danas je prisustvovalo manifestaciji “Oživimo običaje i tradiciju našeg kraja” koja se održala u MSŠ Kalesija. Vrijedne ruke učenika i profesora su u protekla četiri mjeseca vršili pripremu za ovu manifestaciju na kojoj su predstavljeni tradicionalni odjevni predmeti našeg kraja, posuđe, prehrambeni proizvodi ali i oruđe. Prisutni su mogli uživati u bogato kulturno zabavnom programu, ali i kupiti nešto za sebe i svoje najdraže te na taj način i podržati ovaj projekat.

manifestacija-mss-kalesija-10

U sklopu programa prisutni su mogli gledati modnu reviju koju su pripremili učenici u saradnji sa KUD-om “14. Maj” Tojšići, ali i nastup KUD-a “Halisije” Kalesija.

manifestacija-mss-kalesija-5

Sa ponosom direktor MSŠ Kalesija Bego Hadžić za našu televiziju govori da je na pripremi manifestacije radilo 25 profesora i 200 učenika. Podršku su dobili i od načelnika općine Kalesija Seada Džafića, MIOS Tuzla, Vijeća učenika, Vijeća roditelja, Školskog odbora i brojne lokalne firme kojima su podijeljene i zahvalnice.

-“Na ovaj način želimo da promovišemo našu školu, ovo je jako bitan projekat za nas i naravno naše učenike. Ponosan sam na ovu manifestaciju i nadam se da će ovo postati tradicija u našoj školi”, kaže Hadžić.

manifestacija-mss-kalesija-7

U sklopu bogatog programa nastupala je i dramska sekcija MSŠ Kalesija, kao i učenice Adelisa Hodžić i Ajka Bešlić sa recitacijom “Bosna”. Svoj doprinos ovoj manifestaciji dala je i učenica Sadaheta Krajinović sa izvedbom sevdalinke “Karanfil se na put sprema”.

manifestacija-mss-kalesija-11

Profesorica Sanela Šarić ističe da su na ovaj način htjeli i svojim učenicima da “približe” našu tradiciju. Ona napominje i da su ovakve manifestacije jako bitne za naše društvo, kako ne bi palo u zaborav sve ono što “čini” narod na našim prostorima.

-“Mi smo radili sve u saradnji sa MIOS-om, oni su nas podržali kako dokumentacijom, tako i finansijski. Naša ideja prva je bila da učenike osvjestimo, da shvate da je naša domaća hrana bolja od kupovne. Onda smo se počeli baviti tim starinama, htjeli smo kod učenika da probudimo svijet znanje o nečemu što je bilo, da to nauče cijeniti”, naglasila je Šarić.

manifestacija-mss-kalesija-14

Salkić Ismeta, učenica MSŠ Kalesija kaže da je presretna što je imala priliku da bude dio ovog velikog projekta. Njena grupa je imala zadatak da sakuplja rukotvorine, ali i da traži donacije lokalnih privrednika kako bi se ova manifestacija uopšte mogla održati.

-“U proteklih mjesec dana skupljali smo sve ove elemente koje smo prikazali na manifestaciji. Skupljali smo sve u vezi narodnih rukotvorina. Ja ispred Vijeća učenika sa određenom grupom smo sam tražila donacije od lokalnih privrednika kako bi nam pomogli u realizaciji ovog projekta a samim tim smo kupili razglas koji će nam pomoći u narednim priredbama”, govori Salkić.

Cijelu galeriju fotografija možete pogledati na našim Facebook stranicama Kalesija Online i NEON Televizija.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme