NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

FOTO Priča: Posjeta mjestu Osat

... | 7. Maja 2015.
09:11
Kalesija Online

NEON Televizija nastavlja sa posjetama džematima Podrinja. Ovaj put posjetili smo džemat Osat. Udaljen nekih tridesetak kilometara od Srebrenice, mjesto Osat bogato je gotovo netaknutom prirodom, prelijepim pejzažima i vrijednim ljudima.
10

Nakon rata mjesto je brojalo preko oko 5000 stanovnika, danas ih tu živi nešto više od 700 uglavnom starijih te dvadesetak učenika od prvog do petog razreda.

Dodatnu ljepotu mjestu daje i jezero Perućac nastalo šezdesetih godina izgradnjom brane na rijeci Drini.

Iako je mjesto uglavnom zaboravljeno od vlasti oba eniteta, kako nam je kazao imam u ovom džematu Ibro ef. Mehmedović, budućnosti ovdje ima. Ima i pozitivnih priča, povratnika koji od žive o svoga rada i zalaganja. “Lahko nije, ali budućnosti ima”, govori nam Muhamed Ibrahimović, jedan od prvih povratnika. Iako je imao kuću u Sarajevu, odlučio je da se sa svojom suprugom, majkom i troje djece vrati u svoje rodno mjesto. Bavi se poljoprivredom, pčelarstvom, stočarstvom i svoje proizvode prodaje uglavnom u Sarajevu.

Reportažu iz Podrinjskog mjesta Osta gledaoci NEON Televizije moći će pogledati u sklopu ramazanskog programa te na našem Youtube kanal NEON Televizije.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Glas mladih