NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

FOTO/ U Kalesiji održana manifestacija povodom Svjetskog dana voda

... | 22. Marta 2021.
15:12
Kalesija Online

Inicijativa za međunarodno obilježavanje Dana voda, pokrenuta je 1992. godine u Rio de Ženeiru za vrijeme održavanja UN-ove Konferencije o okolišu i razvoju (UNCD), a Generalna skupština UN-a 1993. godine proglasila ovaj dan Svjetskim danom voda.

U organizaciji ekološkog saveza “Eko-zeleni” danas je u Kalesiji organizovana kantonalna manifestacija. Prema riječima predsjednika saveza Muhameda Omerovića ranije su manifestacije povodom 22. marta održavane u donjem toku rijeke Spreče- Gračanici , Gradačcu..Ove godine su odlučili da to bude u gornjem toku rijeke Spreče.

” Naša poruka je da se stanovništvo više uozbilji kada je u pitanju zbrinjavanje krutog i miješanog otpada. Poručujemo da se sve divlje deponije u skladu sa Odlukom o komunalnom redu ukolone sa područja TK. Da nastavimo dalje sa ekološkom edukacijom, jačanje ekološke svijesti kako bi pored nas tekle čiste i zdrave rijeke” kazao je predsjednik ekološkog saveza “Eko-zeleni” Muhamed Omerović.

Profesor  Omerović  se zahvalio Općini Kalesija, ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva TK, direktoru i uposlenicima JU BKC “Alija Izetbegović”  i svima ostalima koji su pružili podršku pri organizovanju manifestacije kao i doprinosu očuvanja voda.

Na danas održanoj manifestaciji u sali BKC “Alija Izetbegović” Kalesija prisutnima su se osim predsjednika Omeroviča obratili, u ime načelnika općine Kalesija sekretar Organa uprave Mujo Tosungebović, profesor Sead Noćajević.

Dodijeljene su i nagrade te zahvalnice učesnicima na raspisanom natječaju kao sadnice predstavnicima škola kako bi iste zasadili u dvorištima obrazovnih ustanova.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, NEON TV - Video prilozi