NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

FOTO/Više od 20 umjetnika slikalo u prelijepoj prirodi sela Džafići

... | 15. Septembra 2018.
15:53
Kalesija Online

Priroda i zelenilo odmor su za dušu, kažu. Priroda i zelenilo inspirišu umjetnike, potvrdili su slikari na 8.likovnoj koloniji “Džafići 2018” koja je održana danas. Njih oko 20  slikalo je u prelijepoj prirodi u avliji Rasima Hamidovića. Likovnu koloniju u Džafićima, otvorenom je proglasio Fikret Ibričić, slikar iz Tuzle. Fikret Ibričić slikarstvom se bavi više od 50 godina.

“Imao sam dosta samostalnih izložbi. U zadnje vrijeme pravim tematske izložbe,  a moja naredna izložba “Priroda-voda” bit će upriličena u oktobru. U Džafićima sam tu svake godine, bio sam i na koloniji u Palavrama. Ovdje sam kao domaćin”-kaže Fikret Ibričić

Organizovati koloniju nije jednostavno, ali uz trud i volju te ljubav prema umjetnosti sve je moguće kaže Rasim Hamidović, jedan od organizatora. Svake godine organizatori se trude raznim sadržajima obogatiti koloniju, tako je bilo i ove godine. Upriličene su promocije knjiga “Vukovijski vremeplov II” autora Sejfulaha Imamovića  i “Grad u cvatu magnolije” autora Mehmeda Pargana.

“Svaka knjiga je kao i čovjek ima svoj put. Dolazak knjige u Džafiće, je još jedna njena stanica. Ja sam danas zaista ponosan, jer ova knjiga govori zapravo kroz lik jednog slikara, umjetnika tu priču o Bosni i Hercegovini. Meni je posebno drago da ćemo tu knjigu predstavljati ovdje među slikarima koji najbolje mogu razumjeti te neke psihološke drame koje se dešavaju u tom liku i njegovom posmatranju života. Mislim da je “Grad u cvatu magnolije upravo danas, nekako, došao svojoj kući, među slikare.”- istakao je novinar i pisac Mehmed Pargan

Likovnu koloniju posjetile su džematlije džemata Dobrnja, koji već dugi niz godina njeguju prijateljstvo sa mještanima Džafića.

“Prvi put sam na koloniji. Moje kone su bile predhodnih godina, ali ja sam zbog privatnih obaveza bila spriječena. Oduševljena sam radovima umjetnika i bosanskom kućom domaćina Hamidovića. Presretna sam što sam danas ovdje i nadam se da ću i narednih godina imati priliku posjetiti Džafiće.”- kaže Hurija Korkutović iz Dobrnje.

Svi prisutni, kao i svake godine, uživali su u dobrom druženju, upoznavanju novih prijatelja ali i grahu koji je neizostavni dio kolonije.

Organizatori 8.likovne kolonije u Džafićima su  Udruženja za mir,obrazovanje i kreativnost Tuzla, Hamidović d.o.o Tuzla i ljubitelja umjetnosti sela Džafići

 

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme