NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Fotoreportaža: Zimska idila na planini Konjuh, mjesto za odmor u prekrasnoj prirodi

... | 20. Decembra 2021.
14:10
Kalesija Online

Ako sebi dugo niste priuštili kvalitetan odmor, a dosta vam je gradske vreve, tražite savršeno mjesto za odmor i potpuni mir, za sve nabrojano nema potrebe da idete daleko.

U blizini, na području TK, zaista možete pronaći nekoliko skrivenih destinacije i dan provesti u potpunom užitku. Što je najbitnije sada kada je zima i snijeg krasi obronke planina pronađite mjesto za sebe i svoju porodicu.

Jedno takvo mjesto je planina Konjuh, koja krije mnogo turističkih bisera. Osim što je ljeti prelijepa lokacija za istraživanje i noći provedene uz logorku vatru, zimi je posebna bijela čarolija. Svjež zrak i jutarnje sunce koje nekako duši daje mir i radost. Mjesto gdje ćete napuniti baterije.

Zaista planina koja ima mnogo toga za ponuditi, da danima obilazite sve lokacije i ne zasitite se njene ljepote. Za one koji vole prirodu i Konjuh nema nikakvih vremenskih prepreka da posjete ovu ljepoticu. Kako mnogi planinari dane provode na Konjuhu tako nastanu i prelijepe fotografije.

Za sve one koji ne mogu da “ukradu” malo vremena za odmor neka uživaju u fotografijama nastalim kroz objektiv fotoaparata. Na facebook stranici Naturalni habitat Konjuh pronašli smo nekoliko fotografija koje su snježni putnici zabilježili. Iskreno se nadamo da ćete u istim i uživati. Stranica Naturalni habitat Konjuha pokrenuta je s ciljem promocije Konjuha, podizanja svijesti za očuvanjem prirode, čistoće, raznovrsnosti i bogatstva ove planine.

Dašak prelijepe prirode Konjuha donosimo vam u nastavku.

Prosječna visina planine je 1000 metara. Iznad te visine uzdižu se vrhovi: Šuplji Javor (1157 m), Vina Kruška (1088 m), Suho Drvlje (1206 m), Zidine (1180m), Brezina (1120 m), Vrh Konjuha (1328 m) i Bandijerka, vrh Javorja (1261 m), Bijeli Vrh (1272 m) i Zečiji Rat (1275 m) na jugozapadnom grebenu Smolin. Dio područja ove planine proglašen je zaštićenim pejzažem „Konjuh“.

Osim po ljepoti prirode, Konjuh je poznat i po velikom broju pećina koje krije. Najpoznatije su Djevojačka i Bebravska pećina koje svojim čarima privlače mnogobrojne turiste. Ako ste zaljubljeni u planine i planinarenje posebno će vas oduševiti Zobik. Na Konjuhu pronađen je i veliki broj stećaka, a ispod planine krije se i prirodno jezero pod nazivom Gorsko Oko. Mnogobrojni su lokaliteti koje je zanimljivo posjetiti. Ski-sportovi, šetnja, lov, ribolov, izleti, znamenitosti, upoznavanje sa bosanskom historijom, kulturom i tradicijom.

Zaista Konjuh pruža mnogo toga, cijela porodica može uživati.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin