NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Generalni štrajk upozorenja u svim školama na području FBiH

... | 11. Septembra 2019.
07:53
Kalesija Online

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine (SSOiO FBiH) i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) održat će danas Generalni štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH u periodu od 10:30 do 11:00 sati.

Štrajk se organizuje kao znak podrške i solidarnosti kolegicama i kolegama sa područja Unsko-sanskog kantona koji su od 2. septembra 2019. godine u Generalnom štrajku zbog nepoštivanja potpisanog Kolektivnog ugovora i neisplaćivanja plata po osnovici koja je definisana i usvojena u septembru 2018. godine, neravnopravnog statusa prosvjetnih radnika sa ostalim radnicima koji primaju platu iz budžeta Unsko-sanskog kantona, kašnjenja isplate plata i naknada za radnike zaposlene u sektoru obrazovanja na području USK, te ignoratskog odnosa Vlade Unsko-sanskog kantona prema zahtjevima koje su pred njih postavili SSOOiO FBiH i SSVOONK BiH.

Podršku Generalnom štrajku upozorenja kolegicama i kolegama iz obrazovanja u Federaciji BiH do sada su uputile kolege iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske, Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije, Sindikata hrvatskih učitelja, Sindikata obrazovanja Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije ”Nezavisnost”.

Svoju solidarnost sa zaposlenima u obrazovanju u Federaciji Bosne i Hercegovine uputile su i kolege iz Evropskog sindikalnog komiteta za obrazovanje (ETUCE), ko su, između ostalog, istakle da ”pristojne plate i uslovi rada, kao i održiva podrška za nastavnike i drugi kadar u obrazovanju predstavljaju osnovu za prosperitetan kvalitet obrazovnih sistema”.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika