NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Globalna trgovina pred padom od sedam posto

... | 21. Oktobra 2020.
17:24
Kalesija Online

Vrijednost globalne trgovine ove godine će biti umanjena za sedam do devet procenata u odnosu na prošlu godinu uprkos znacima osjetljivog oporavka u trećem kvartalu, u čemu prednjači Kina, navodi se u novom izvještaju UN.

Nijedan region nije pošteđen velikog pada od 19 posto u drugom kvartalu, pošto je epidemija kovida 19 poremetila svjetsku ekonomiju, objavila je Konferencija UN o trgovini i razvoju /UNCTAD/.

Globalna trgovina oporavila se donekle u trećem kvartalu, kada je bila slabija za 4,5 posto u odnosu na isti period prije godinu dana, navodi agencija u novom izvještaju.

“Trgovina opremom za kućne kancelarije i medicinskim zalihama povećana je u trećem kvartalu, ali je dodatno oslabila u sektorima automobilske industrije i energetike”, navodi UNCTAD.

Napomenuto je da je dobre rezultate bilježi i sektor tekstilne industrije.

U preliminarnoj prognozi rasta za četvrti kvartal očekuje se pad za tri procenta, ali se naglašava da postoje neizvjesnosti u vezi sa daljim kretanjem pandemije.

Ukoliko se pandemija razbukti u narednim mjesecima, to će pogoršati okruženje za donošenje odluka i dovesti do naglog rasta restriktivnih mjera u trgovini, navodi agencija UN.

Kineski izvoz snažno se oporavio u trećem kvartalu nakon pada u početnim mjesecima pandemije i zabilježen je rast na godišnjem nivou od blizu deset posto.

(RTV Slon/Biznisinfo)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika