NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Godina na čelu Zmajeva: Šta je Prosinečki napravio sa reprezentacijom BiH?

... | 4. Januara 2019.
15:36
Kalesija Online

Prošle godine na današnji dan nogometna reprezentacija BiH dobila je novog selektora, desetog po redu.

Robert Prosinečki je dobio šansu pored Amara Osima koji je imao ogromnu podršku medija, ali i većeg dijela javnosti.

Vrijeme je da se uradi godišnja inventura reprezentacije BiH koja je u 2018. odigrala 12 utakmica uz učinak 5 pobjeda, 5 remija i 2 poraza.

OTVOREN I ISKREN PRISTUP IGRAČIMA: Od prvog okupljanja popularni “Žuti” je pogodio žicu, gradeći dobar odnos sa svojim igračima. Iz razgovora s njima saznalo se da je selektor iskren i otvoren, da ne priča jedno, a radi drugo. Tačno je svakom igraču rekao šta od njega očekuje. Od najstarijih i najvećih zvijezda, traži najviše. Da budu primjer novima i mlađima kako se ponaša u reprezentaciji.

NOVA KVALITETA IGRE: Taktika koju je selektor primjenio, naišla je na plodno tlo u ekipi. Reprezentacija je u 2018.godini igrala zrelije, pametnije, bez nepotrebnog srljanja. Istina, imali smo i dosta sreće u pojedinim utakmicama, ali valjda je došlo vrijeme da i nas “pomazi” fortuna. Pokazali smo do tada neviđenu učinkovitost, pa smo protiv Sjeverne Irske u prvoj utakmici iz dva šuta u okvir gola, dali dva pogotka. U revanšu na Grbavici je isti protivnik tri puta pogodio stativu.


REZULTAT – PLASMAN U A LIGU NACIJA: Bez ijednog poraza, završili smo nastup u Ligi nacija i kao najuspješnija reprezentacija na Balkanu, popeli ste stepenicu više, u elitnu Ligu A.


SVJEŽA KRV – PRIPREMA TIMA ZA KVALIFIKACIJE: Odlaskom Ibiševića, Lulića i Medunjanina, selektor je kroz prijateljske i utakmice Lige nacija promovisao nove igrače. Šansu su dobili Sarić, D. Todorović, Nastić, Ćivić, Gojak, Prevljak, Memišević, Demirović, uz pozive Kjosevskom i Piriću. Ako računamo i Menala, Bekića, Graovca, Ahmetovića, Ćavara, Tomića, Mihojevića, Koljića, Bilbiju, O. Todorovića i ostale koji su putovali na utakmice u SAD, onda je to prava plejada igrača koji su prošli kroz svojevrsno testiranje.


BUĐENJE MIRALEMA PJANIĆA: Vezista Juventusa odigrao je sigurjo najbolju od 10 godina u reprezentaciji BiH. Dobio je čini se novi motiv i energiju. Izgledao je fantastično u tandemu sa Džekom. Neki od njegovih poteza postali su s pravom “highlightis” godine. Njegova igra i talenat su došli do pravog izražaja uz Robijeve taktičke poteze, posebice stavljanje Elvisa Sarića kao “čistača” koji je Pjaniću krčio prostor i ostavljao mu da pokaže svoje bravure.


ASMIR BEGOVIĆ: Još uvijek se nije posve slegla prašina oko Begovića. Niti je Asmir sretan, niti je selektor dobio što je želio – čistu situaciju oko golmana engleskog Bornemoutha. Pitanje je da li će se jedan od najboljih golmana Premier lige potpuno pomiriti s činjenicom da je rezerva, te da li će takav status prihvatiti i u kvalifikacijama za Euro 2020.


ODRICANJE LULIĆA, IBIŠEVIĆA, MEDUNJANINA…: Kritičari Prosinečkog će kazati da se prelako odrekao Ibiševića, Lulića i Medunjanina. Čak se u kuluarima može čuti da je na početku mandata išao u Rim da se vidi sa Džekom, ali ne i sa Lulićem. Nije se “okrenuo” kada mu je Medunjanin nakon američke turneje rekao da se oprašta. O Ibiševiću nije rekao ni riječ. Da li je mogao vratiti u tim prekaljene asove? Nećemo možda nikad saznati. Okrenuo se mlađim, za koje je smatrao da mu mogu više dati i nije pogriješio.

IGNORISANJE IZETA HAJROVIĆA: Odlične igre u dresu Dinama u jesenjoj polusezoni Izeta Hajrovića, nisu mu ni odškrinula vrata reprezentacije. Igrač koji se nakon godina lutanja po Turskoj, Španiji i Njemačkoj, uspio se skrsiti u Maksimiru. Odigrao je neke sjajne utakmice u prvenstvu i Ligi Evrope, ali to Prosinečkom nije bilo dovoljno da ga vrati među Zmajeve.

OGNJEN VRANJEŠ: Prvi izazov s kojim će se Prosinečki suočiti je – Ognjen Vranješ. Da li će i dalje pozivati igrača koji je šokirao sve svojom tetovažom četničkog vojvode Momčila Đujića? Javnost je rekla svoje, navijači također i definitivno bi insistiranje na stoperu Anderlechta stvorilo negativnu atmosferu u i oko reprezentacije.


(N. I. Sportske.ba)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Sport