NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Goraždanka Mirsada Ćulov raduje se samo kad su sretni i drugi

... | 10. Marta 2021.
09:03
Kalesija Online

Goraždanka Mirsada Ćulov praznik Dan žena je provela radno. Nije ni prvi, a ni posljednji koji je žrtvovala za Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije, koje je osnovala prije dvije i po decenije, sa željom da olakša život osobama s invaliditetom kojima i sama pripada. Kroz brojne projekte ona je to činila, dokazavši svima da osobe s cerebralnom paralizom mogu biti i uspješnije od drugih, samo ako im se da šansa.

Krizna godina

Na čelu jednog ovakvog udruženja nije zahvalno biti, jer to je zaista veliki teret, posebno u udruženju ovakve vrste i u kantonu u kojem smo uvijek prepušteni na milost drugih, u kojem ništa sistemski ne funkcionira. Mi, nekim čudom, opstajemo, od projekta do projekta, ali ponosni smo na činjenicu da to uspijevamo punih 25 godina. Kao rezultat tog rada imamo i radionicu ”Životna pomoć”, u kojoj zapošljavamo osobe s invaliditetom. Voljela bih da imamo malo više tržišta koje nam je neophodno da bismo opstali, jer je posebno ova godina vrlo krizna – kaže Ćulov.

Kao što su i najavili, članovi Udruženja su 8. mart proveli pored štanda postavljenog ispred prostorije Udruženja, na kojem su izložili prelijepe cvjetne aranžmane, jastuke s printom, kecelje, cekere, trake za kosu, koje su u proteklom periodu stvarali u svojoj radionici.

Pozitivan primjer

Velika je stvar kada zaposlite jednu osobu s invaliditetom koja je s dijagnozom cerebralne paralize kao i ja, jer znamo da u “zdravoj“ sredini te osobe vrlo teško mogu naći zaposlenje. Jedan od pozitivnih primjera na koji sam vrlo ponosna je zaposlenje takve osobe u našoj radionici. Zahvaljujući tome izdržava svoju porodicu, koju je formirao s osobom koja je, također, naša članica. Sada imaju i dijete od dvije godine, što je prelijepa priča i, svaki put kad ih vidim, sretna sam jer vidim da smo uspjeli – kaže Ćulov.

Veliko zadovoljstvo

U bilo kojoj situaciji da se nađu osobe s invaliditetom, mi smo uvijek tu da pokušamo riješiti problem. To nam je obaveza, a meni lično i veliko zadovoljstvo kada u tome i uspijemo. Najviše volim vidjeti da sam pomogla nekome od sebi sličnih i da se radujemo zajedničkim uspjesima – ističe Ćulov.

avaz.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin