NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Goražde vraća imidž voćarskog kraja: Na sajmu jabuke izlagači iz pet zemalja

... | 12. Oktobra 2018.
09:54
Kalesija Online

Više od stotinu izlagača iz regiona učestvuje na tradicionalnom 15. sajmu jabuke u Goraždu. Sajam se održava u dvorani “Mirsad Hurić” gdje su postavljeni štandovi proizvođača jabuke, voća i povrća te njihovih prerađevina, ali i drugih sajamskih proizvoda smještenih na površini od 1500 metara kvadratnih.

Jubilarni sajam koji je ove godine okupio izlagače iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije na platou gradske dvorane otvorio je Mirko Šarović, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koji je ovom prilikom istakao značaj organizacije ovakvih i sličnih sajmova za proizvođače, ali i državu BIH.

“Mi smatramo da je ovo vrijedno i da je potrebno, da je važno da se Ministarstvo osvrne na ovaj kraj i ovaj sajam koji se održava posljednjih 15 godina. Mi ćemo sigurno podržavati sajam i u narednim godinama jer jabuka je nakon šljive najzastupljenija kultura u BIH”, kazao je izmedju ostalog Šarović.

Cilj sajma je vratiti Goraždu imidž voćarskog kraja, jer upravo je u ovom gradu još 1910. godine formiran prvi voćni rasadnik u BiH. Organizacijom sajma poput ovog u gradu na Drini nastoje afirmisati domaću proizvodnju.

“Radimo na promociji ovog područja, a važno je da vodimo računa o iskorištenju resursa koje imamo, a to je dobra klima, kvalitetna zemlja i sve što nam omogućava da se bavimo intenzivnim voćarstvom. Sasvim sigurno ovaj sajam iz godine u godinu postiže svoj cilj”, ističe Mirsad Hubanić, predsjednik organizacionog odbora Dana jabuke.

Dodaje da ova manifestacija ima svoju internacionalnu dimenziju i po svom sadržaju, broju izlagača i svim ostalim podsajamskim aktivnostima.

“O kvalitetu sajma govori činjenica da smo već osam godina u kalendaru bh. sajmova. Imamo podršku i Vanjskotrgovinske komore BiH. Uz izlagače, učesnici sajma tradicionalno su visokoškolske ustanove, zavodi, instituti. Za svaki sadržaj nastojimo napraviti iskorak, poseban je kviz znanja čiji je značaj prepoznala i Evropska unija i stala uz nas preko svog ureda SVG u Užicu gdje smo aplicirali s kvizom znanja i možemo se pohvaliti da smo među 74 aplikacije zauzeli prvo mjesto sa 94,5 bodova. Na nama je da to opravdamo, jer to je jako bitan dio podsajamskih aktivnosti, i zbog samog broja djece i profesora”, dodaje Hubanić.

Organizatori sajma su osim izložbenog dijela i stručnih predavanja poseban akcenat stavili na kviz znanja za učenike poljopriredno-tehničkih škola u kojem učestvuje 12 škola iz četiri države. Planirana su i takmičenja škola iz BiH i regiona “Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji”, te okrugli sto na temu “Pravilna upotreba pesticida u biljnoj proizvodnji u cilju zaštite okoliša i pčelinjih društava”.

Sajam jabuke traje naredna tri dana, a i ove godine bit će dodijeljena priznanja za kvalitet proizvoda.

Izvor:klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika